Свет

СТИЖЕ! Амери упалили црвени аларм, биће горе него прошле године

Предстојећа зима ће за Украјину бити још тежа од претходне, изјавио је помоћник америчког државног секретара за енергетику Џефри Пајат.

„У тесној сарадњи са партнерима из Г7, представницима приватног сектора и хуманитарним организацијама, радимо на томе да помогнемо Украјини да одржи струју и грејање у домовима. Предстојећа зима обећава да буде за Украјину још тежа од претходне”, рекао је Пајат.

Како је оценио, производни капацитети у Украјини од почетка сукоба су се отприлике преполовили.

Америка више нема средстава за директну буџетску подршку Кијева

Америчка Влада нема више средстава за директну буџетску подршку Кијева, а без нових издвајања могло би да се обустави пружање хуманитарне помоћи Кијеву, саопштио је помоћник шефа Агенције за међународни развој за Европу и Евроазију Ерин Маки.

„Тренутно више нема средстава за директну финансијску подршку. Без даљих новчаних издвајања, Влада Украјине ће морати да прибегне ванредним мерама као што су емисија новца и неисплата плата, што може да доведе до хиперинфлације и да озбиљно наштети напорима у војној сфери”, казао је Маки.

Како је додао, уколико Конгрес не одобри додатно финансирање за потребе Кијева, онда ће партнерске организације САД у Украјини морати или да смање број прималаца хуманитарне помоћи за 75 одсто или да потпуно престану да реализују такве програме.

Раније је портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер саопштила да Вашингтон испоручује Кијеву мање пакете војне помоћи због исцрпљивања средстава које је издвојио Конгрес, преноси Спутњик.

Она је позвала законодавце да убрзају са одобравањем захтева председника САД Џозефа Бајдена за издвајање додатних 60 милијарди долара и да покажу да „САД настављају са одлучном подршком Украјине”.

Извор: Политика

НАЈЧИТАНИЈЕ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2023.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930