Свет

АМЕРИ ДИГЛИ УЗБУНУ, УКРАЈИНА НА НОГАМА: Долази нешто још страшније од Вагнера!

Руске оружане снаге појачавају своје напоре како би регрутовале војне ветеране паравојне групе Вагнер. Четири бивша руска затвореника који су се борили у склопу Вагнера у источној Украјини рекли су „Њујорк тајмсу“ да су протеклих недеља примили позиве за нове уговоре.

Три бивша борца су за Тајмс рекла да су позвани у руску националну гарду Росгвардију, изворно замишљену као позадинску снагу. Росгвардија је постала позната током рата у Украјини под водством Виктора Золотова, бившег телохранитеља председника Владимира Путина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Вагнер службено постаје јединица Росгвардије“, писало је у тексту регрутације у који је имао увид Тимес.

Росгвардија настоји да се представи као наследник Вагнера и кремаљска паравојна снага. Вагнер је пре регрутовао затворске осуђенике који су у замену за помиловање одлазили у рат. Највећи успех Вагнер је постигао у заузимању града Бахмута у источној Украјини, што је Русији донело значајну војну победу.

Убрзо након тога је ривалство између Јевгенија Пригожина и врховног руског војног заповедништва ескалирало када је оснивач Вагнера послао неколико хиљада војника у марш на Москву. Након побуне Пригожин је окупио лојалисте у Белорусији, али је наставио путовати Русијом. Пад авиона којим је Пригожин путовао с најближим сарадницима у августу западни су званичници описали као атентат.

Пригожинова смрт довела је до успона Золотова. Росгвардија је током рата прешла у Украјину како би помогла да се заузме територија. Убрзо након Вагнерове побуне Золотов је најавио да ће Росгвардија добити тешко наоружање. То је врста помоћи у којој је Вагнер уживао док је Пригожин био наклоњен Кремљу.

Регионални запослени Росгвардије, који је желео да остане анониман, недавно је изјавио да су снаге основале посебну бригаду у коју ће примити бивше затворенике који су се борили на страни Вагнера. Руска државна телевизија показала је у видеу овај месец да се бивши припадници Вагнера увежбавају у Росгвардијиној тактичкој јединици Ахмат у Чеченији.

– Сачували смо апсолутно све – рекао је један наводни борац, који је на униформи носио ознаке Вагнер и Ахмат, за телевизијски канал РТ.

– Исти смо као што смо били пре – рекао је. Тврдње се нису могле независно потврдити, али указале су на циљ регрутације Вагнера.

Незванични извештаји показују и да је руска војска заинтересована за регрутацију Вагнероваца. Независна руска новинска кућа Импортант Сториес овај месец је објавила владин документ у којем пише да су чланови Вагнера циљана група.

Регрутација Вагнероваца очигледни је показатељ кретања Кремља који покушава да избегне још један масовни круг мобилизације. Током прошле године сто хиљада људи је позвано да се придружи руској војсци, али сада је, чини се, Путин опрезан у јавном позиву уочи председничких избора који ће се одржати идуће године.

Извор: Курир.рс/Јутарњи лист