Издвајамо Православље

СУТРА СЛАВИМО ВЕЛИКОГ СВЕЦА: Ову једну ствар обавезно урадите

Иако није обележен црвеним или црним подебљаним словом, овај светац је био значајна личност

Српска православна црква и њени верници сутра обележавају дан посвећен светом мученику Арети, управитељу града Негран, места у коме су, према предању, живели скоро искључиво хришћани у јужној Арбији.

На сутрашњи дан би се обавезно требало помолити овом мученику како бисмо обезбедили здравље и просперитет за нашу породицу.

Свети мученик Арета је био управитељ града Негран, места у коме су, према предању, живели скоро искључиво хришћани у јужној Арбији. Био је стар, легенда каже да је имао чак 95 година када је пострадао. Па ипак, био је вољен и поштован владар.

Велико страдање грађана Неграна почело је када је Дунаан, владар те земље и опаки гонитељ хришћана опколио град и захтевао да се сви одрекну Исуса. Према легенди, грађани су на ово одговорили затворивши градске зидине, те је Дунаан дуго и безуспешно нападао и покушавао да их покори.

Зли владар је тада решио да прибегне лукавству. Заклео се грађанима Неграна да им се ништа неће догодити и да отворе капије како би он ушао и узео порез који су му дуговали и да ће након тога он отићи.

Хришћани повероваше, и отворише капије, а Дунаан позва Светог Арету и, заједно са осталим градским великодостојницима, уби га пред свима.

Ипак, и Дунаана је ускоро стигла казна. Чувши за ово, византијски цар Јустин И затражио је од Етиопског цара Елезвоја, да крене на Дунаана с војском. Елезвој је послушао Јустина, напао је Дунаана и поразио га је.

Свети мученик Арета постао је симбол праведног владара и вође који остаје уз свој народ и у најтежим тренуцима. Такође, он је заштитник невиних и немоћних који на данашњи дан, каже предање, треба да му се помоле овим речима: „Страдањима Светих, који су пострадали за Тебе, умољен буди Господе, и све наше болести исцели, молимо Ти се, Човекољупче.“

Верује се да ће, ако то искрено ураде, помоћ свакако доћи.

Извор: Srbija Danas

НАЈЧИТАНИЈЕ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2023.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930