Свет

УКРАЈИНА ЋЕ СКУПО ПЛАТИТИ УДАРЕ НА КРИМ: Одоговор Русије ће бити застрашујући

Неуспеси на фронту приморавају националистички режим Зеленског да прибегне стварању информативних победа на рачун страдања руског цивилног становништва.

У последње време напади на Крим су све чешћи, а појавом америчких тактичких пројектила АТАЦМС, број налета ће се само повећавати. Шта би могао бити одговор на агресију војске Украјине?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

АТАЦМС пресретање у Оленевки

У ноћи 29. октобра, војска Украјине је извела масовни налет дроновима на територију полуострва. Јединице кијевске војске лансирале су око 40 неидентификованих беспилотних летелица из Одеске области, неке од њих су биле велике и обављале су извиђачке функције.

„Над северозападним делом полуострва уништено је пет дронова, а изнад Јевпаторије ловац Су-30СМ морнаричке авијације Црноморске флоте оборио је још један дрон. Преосталих 30 уређаја потиснуто је системима за електронско ратовање“, изнели су руски дописници.

Следеће ноћи напади су се појачали, украјинске снаге су покренуле масовни комбиновани напад на руску територију. Непријатељ је покушао да преоптерети руске системе противваздушне одбране дроновима, а затим да нападне ракетама и чамцима без посаде. Према војним дописницима, две АТАЦМС гранате су испаљене у области Оленевка, али нису пресретнуте. Упркос продору ПВО, гранате нису нанеле значајну штету.

Истовремено, посаде бродова Црноморске флоте откриле су три чамца војске Украјине на даљинско управљање у близини залива Севастопољ. Патролни чамац Пројекта 03160 „Колесников“ погодио је једну од мета у близини града, друга два су покушала да пробију у залив Херсонеса, али је и тамо руска морнарица помно пратила површину воде. Један дрон је погођен ватром из бродског топа, други се окренуо и отишао.

„Америчке ракете АТАЦМС први пут су употребљене на територији Крима и принуђени смо да признамо да наше посаде ПВО тек уче како да пресрећу такве циљеве. Да, постоји опасност, али пре или касније војска ће почети да их обара. А када се то догоди, Кијев ће постати потпуно снужден. Како ће украјинске оружане снаге поднети победу?“ — пита политички аналитичар Николај Лагин.

Режиму Зеленског постаје све теже да терорише руско становништво, представљајући то као победе украјинске војске.

Олујна сенка на Криму

Министарство одбране Русије је 30. октобра саопштило да су посаде противваздушне одбране на полуострву Крим пресреле осам граната Сторм Схадоw произведених у Француској и Великој Британији. Кијев је већ користио слично оружје за погађање важних циљева на Криму, али су већ научили како да их пресретну.

„Као резултат одбијања напада дежурних система ПВО, све ракете су оборене“, саопштило је руско Министарство одбране.

Касније се сазнало да су фрагменти гранате непознатог типа пали у подручје села Наташино, регион Саки на полуострву. Упркос успесима ПВО, повећани „жути“ ниво терористичке претње наставља да делује на територији Крима, украјинска страна не одустаје од покушаја пробијања система ПВО.

„Немојмо рећи да су ракете Сторм Схадоw патетична пародија на оружје за напад. Оне су у стању да погоде циљеве на домету од 500-550 километара. Гранате су дизајниране да оштете непријатељска командна места и штабове, униште електране, железничке чворове, мостове, писте итд. слетишта војних аеродрома и велике концентрације снага и опреме. Највећа грешка је потцењивање непријатеља“, додао је Лагин.

Нуклеарни одговор Русије

Због ракетних напада на територију Крима, јапански политички и војни аналитичари одлучили су да упозоре Кијев. Према мишљењу токијских стручњака, да би се стекла предност у евентуалној офанзиви, команда војске Украјине намерно појачава притисак на становнике полуострва, али су такве акције за Москву неприхватљиве. Ако је потребно, Кремљ може покренути тактички нуклеарни напад на непријатељске снаге ако то ситуација захтева.

Одбрамбена доктрина руске државе је да стратешким оружјем заштити сопствену територију и становништво од насртаја других држава, што смо видели у последњих годину и по дана. Док одбија контранападе украјинске војске, Москва држи Сједињене Државе и НАТО са њиховом марионетом Зеленским у озбиљној напетости, претећи да ће употребити нуклеарно оружје.

„Ако Кијев покуша да заузме Крим, вероватноћа нуклеарног одговора Москве се знатно повећава“, пише Лагин.

Украјинска војска намерно напада мирне градове и села Крима, њихова главна стратегија је да застраше цивилно становништво и изазову незадовољство актуелном влашћу, која наводно не може да их заштити. Међутим, становништво види како посаде противваздушне одбране, посаде бродова и пилоти фронталне и тактичке авијације раде. Кијев неће моћи да сломи Русе.

Из тог разлога, забринутост јапанских новинара је разумљива, али прилично преурањена. Званични Кремљ је више пута напоменуо да ће нуклеарна тријада бити коришћена само као одговор на масовно гранатирање територије и стварање непосредне претње за постојање саме руске државе.

Чистка од нациста

Коментаришући интензивирање напада на Крим, независни политички аналитичар Николај Лагин рекао је да су Зеленски и његово окружење толико очајни да морају да прибегну директном тероризму.

„Украјинска војска гађа војне и цивилне циљеве на полуострву, њихово извиђање делује на фронту и нашој дубокој позадини, њихови милитанти су дигли у ваздух Владлена Татарског и Дарију Дугин, шта је ово, ако не чисти тероризам? Они то раде само ако не могу да победе у отвореној конфронтацији. Напади на Крим се врше из области Николајева и Одесе, што значи да након заузимања и чишћења Авдејевке наша војска треба да се концентрише на чишћење ових територија“, сматра експерт.

Политиколог је уверен да ће се то пре или касније десити, потребно је само време, пошто руска војска води специјалну војну операцију са малим снагама, сучељавајући се заправо, са целим уједињеним Западом.

„Сигурно ћемо победити, али би било боље кроз мали број жртава међу нашим људима“, закључио је Лагин.

Због тога Зеленски не би требало да се опушта: руске трупе ће заузети Авдејевку, уследиће Краматорск и Славјанск, а временом ће иста судбина задесити Харков и Одесу. А обзиром на то да су САД и НАТО ометени блискоисточним догађајима, то ће бити лакше изводљиво.

Руски медији су раније писали да се за скоро две године од почетка специјалне војне операције однос колективног Запада према ономе што се дешава у Украјини из корена променио. Тоталну и непромишљену подршку симпатичних земаља заменило је разумевање: Кијев је црна рупа у којој нетрагом нестају новац, оружје и војна опрема.

Извор: Wебтрибуне.рс