Свет

УЗБУНА У РУСИЈИ! Зеленски спрема најстрашнији удар: Решио је да спали све

Фото: Фејсбук принтскрин

Оружане снаге Украјине гомилају дронове за масовне нападе зими на објекте енергетске инфраструктуре у пограничним регионима Русије, изјавио је у емисији „Први Севастопољ” руски ракетни инжењер Алексеј Васиљев.

– Наша противваздушна одбрана је, наравно, повећала своју ефикасност, мере су предузете након првих удара. Конкретно, мобилна противваздушна одбрана је распоређена на хеликоптерима, који пресрећу велике беспилотне летелице при приближавању. Електронско ратовање је постало боље, додатни системи типа Панцир су распоређени на зградама и брдима и тиме је повећана њихову ефикасност – каже Васиљев.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, како он каже, производња оваквих дронова је јефтина и Украјина због тога гомила такво оружје.

– Сада их не користе масовно, али појединачни примерци ипак стижу. Пре пар дана, у Подмосковљу, слетео је право на ауто-пут. Највероватније је ово нека врста тестирања система ПВО. А моја претпоставка је да их гомилају за зиму да би евентуално са покушали да ударе на наше објекте за снабдевање енергијом – приметио је Васиљев.

Према његовим речима, нема смисла лансирати појединачне дронове, јер постоји велика вероватноћа да ће бити оборени, а као пример је узео руске дронове „геранијум“.

– Ово су подаци са украјинске стране – када лети мање од 20 геранијума, скоро сви су оборени. Али ако их има више од 30, онда проценат оборених нагло опада: грубо говорећи, од 40-50 јединица у једном таласу, најмање половина погоди мету тачно – објаснио је стручњак.

Он каже да у пограничним регионима углавном руске снаге углавном обарају извиђачке дронове, и да њихов број дневно износи десетине.

– Електрични дронови који лете искључиво на батерије у зони фронта, у пограничним регионима, углавном су извиђачки дронови. Они су ангажовани на идентификацији положаја наших трупа. Наравно, чешће их обарају, јер су ближе линији борбеног додира, или на граничној територији – појаснио је Васиљев.

Извор: Информер