Русија Свет

ОВА ДРЖАВА ОД РУСИЈЕ ДОБИЈЕ БОРБЕНЕ АВИОНЕ! Запад забринут!

Иран ће до марта добити одређени број руских борбених авиона Сухој Су-35 у оквиру војне наруџбе која укључује одбрамбене системе, ракете и хеликоптере.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је пренела новинска агенција Тасним, позивајући се на интервју са послаником, а преноси Блумберг.

Шахријар Хејдари, који је члан парламентарне комисије Исламске Републике за националну безбедност и спољну политику, није прецизирао број наручених летелица.

„Већина овог оружја ускоро ће ући у земљу. На пример, борбени авиони Сухој Су-35 ће стићи у Иран почетком следеће године“, рекао је Хејдари, мислећи на персијску календарску годину која почиње 21. марта.

Запад је забринут због ширења веза између Ирана и Русије усред сукоба у Украјини. Иранска испорука војних дронова Русији постала је кључна тачка спора између Сједињених Држава, Европске уније и Техерана.

Иран је негирао да је испоручио дронове Русији, а на напетом састанку Савета безбедности УН прошлог месеца, Василиј Небензја, руски амбасадор у УН, назвао је оптужбе „очигледно измишљеним и лажним“.

Хеидаријеви коментари такође долазе у тренутку када се Исламска Република суочава са све већим међународним критикама због свог гушења антивладиних немира и погубљења демонстраната.

Америчка новинска агенција за људска права (ХРАНА) објавила је у најновијем извештају из децембра да је од 16. септембра до уторка, 20. децембра, убијено најмање 506 демонстраната, од којих је најмање 69 било малолетних.

 

Извор: Wебтрибуне