Србија

МИНИСТАРКА ГРУЈИЧИЋ НАЈАВИЛА: Плата лекара опште праксе биће 2.500 евра?

Фото: Јутјуб

Министарка здравља проф. др Даница Грујичић прави план по коме би лекар опште праксе имао плату 2.500 евра, као што је то случај у Северној Македонији. Суштина приче се опет своди на породичног лекара, али у ове две и по хиљаде евра има и оно међутим…

– Хајте да направимо такву формулу за зараду за лекаре опште праксе да буде као у Македонији, где један има две и по хиљаде евра плату – рекла је Грујичићева за Евроњуз и поново објаснила да је за систем примарне здравствене заштите заснован на породичном лекару, тј. групама од по три, четири лекара опште праксе по квартовима, али и навела да „доктор који ради на селу можда треба да има већу плату него онај који ради где му је специјалиста на извол’те, јер је одговорност већа“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Основна плата доктора медицине (који нема специјализацију па ради као лекар опште праксе) у Србији је 95.890 динара (без корективног коефицијента) или ти око 820 евра. Сваки пацијент треба да има изабраног лекара опште праксе, а доктори у градовима имају и по две хиљаде, па и више пацијената који су их изабрали. Министарка Грујичић је већ најавила да би 2023. требало да крене пилот-пројекат породичног лекара у једној рурално и једној градској средини у сарадњи са Светском банком.

Др Венко Филипче, донедавни министар здравља Северне Македоније, неурохирург који је специјализирао управо код проф. Грујичић и који сада ради у Клиничком центру у Скопљу, за Курир каже да су још пре 15 година на неки начин одвојили примарно здравство од јавног система и створили комбинацију приватног и јавног сектора у чијем седишту је заправо породични лекар. Назив му је матични лекар и ради по принципу каптације – колико сталних пацијената има, толико и зарађује.

– Покренули смо специјализацију за матичног лекара, који може бити матични доктор фамилијарне медицине или матични педијатар или матични гинеколог. Наравно, може бити и лекар опште праксе, али то су углавном старији доктори, који имају између 50 и 60 година. Сада млади иду на специјализацију за матичног доктора, нико не остаје само лекар опште праксе. Матични доктор има своју приватну ординацију и код њега иду људи који живе у околини, којима је изабрани лекар. Лекари фамилијарне медицине способни су да одговоре на што више захтева пацијенту на примарном нивоу, како би се мање ишло у болнице – каже др Филипче и додаје да ти доктори воде хроничне пацијенте (плућа, срце…), раде акутне респираторне инфекције, све прегледе за друге органске системе, раде дијагностику, ултразвук ако имају сертификат и ако су их за то обучили гастроентеропатолози…

Плата лекара матичне медицине је по пацијенту.

– Доктор добија 60 денара плате по пацијенту који је код њега регистрован, што је заправо један евро. Нико нема мање од 1.000 пацијената јер им се то не исплати. Има оних који имају и више од 3.000 пацијената, па месечно од Фонда, односно државе добију и више од 3.000 евра. Просек је 1.200 до 2.000 пацијената. Сваки доктор има своју ординацију, јер држава ту плату исплаћује ординацији, па нико не жели да му власник ординације узима проценат од плате, тим пре што од ње мора и да плаћа опрему и трошкове ординације – објашњава др Филипче и додаје да је плата лекара специјалисте који ради у клиничком центру између 1.300 и 2.000 евра (у Србији је основна 111.955 динара илити око 950 евра без корективног коефицијента).

Али ипак ту не иде све као по лоју.

– Велика је концентрација матичних лекара у Скопљу, а недостатак их је у руралним срединама. Неће лекари да раде у селу па да им даш и два евра по пацијенту и зато људи из села иду у градове код доктора.

ДОМОВИ ЗДРАВЉА – САМО ХИТНА И СПЕЦИЈАЛИСТИ

Др Филипче наводи и да су домови здравља остали у јавном здравству и да је у њима хитна медицинска помоћ, дечја стоматологија и, нажалост, све мање специјалиста – офталмолога, интерниста, неуролога, доктора физикалне медицине, посебно у мањим домовима здравља.

– Сви специјалисти би да раде у клиникама или да иду у Немачку и то је проблем који морамо да решимо – наводи др Филипче и додаје да неки домови здравља чак имају и магнетне резонанце, што растерећује болнице.

Извор: Курир.рс/Јелена С. Спасић