Србија

ВУЧИЋ ДОНЕО ОДЛУКУ: Тражићу трајну забрану управљања возилом за сваког ко изазове повреду или смрт детета у саобраћају!

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је јуче представнике Удружења родитеља деце настрадале у саобраћајним несрећама.

Председник Вучић је изразио жељу да, у оквиру својих надлежности, помогне родитељима који су на састанак дошли са различитим иницијативама које се тичу безбедности саобраћаја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током састанка, чланови удружења су изнели предлоге који се тичу строже казнене политике, што је предмет Кривичног законика. С обзиром на последице трагедија, родитељи страдале деце су иницирали и формирање сталне помоћи психолога у оквиру здравственог система Републике Србије.

Након што је пажљиво саслушао њихове предлоге, председник Вучић је прихватио ову иницијативу и истакао да ће од нове скупштинске већине тражити измену Кривичног законика којом би казна за дела против безбедности саобраћаја са смртним исходом детета или више лица, била пооштрена, са садашњих од две до 12 година, на пет до 20 година.

Поред тога, председник Вучић је посебно истакао да ће тражити да се законодавством предвиди трајна забрана управљања возилом за оног ко почини кривично дело против безбедности саобраћаја, које за последицу има повреду или смртни исхох детета.

Подсетивши на то да је у септембру 2023. године усвојена Национална стратегија за безбедност саобраћаја 2023-2030, која за циљ има потпуно спречавање страдања деце у саобраћајним незгодама, током састанка је договорен и даљи рад по питању превенције непрописне вожње и блиска координација са министарствима саобраћаја и унутрашњих послова, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника републике.

Извор: Политика