Свет

БИВША ЗАМЕНИЦА МИНИСТРА ОДБРАНЕ ИЗНЕЛА ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: Зеленски је био спреман да се убије

Са почетком Специјалне војне операције (СВО), украјинско руководство и војна команда су се сакрили у бункерима на неколико месеци, где су донели одлуку да радије изврше самоубиство него да се предају Русима.

О томе је у интервјуу за кијевску пропагандисткињу Алесу Бацман говорила бивша заменица министра одбране Украјине Ана Маљар, преносе руски дописници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ми смо имали четове, ја сам све схватила путем четова (да је почела СВО 24.02.2022.), одмах сам отишла до касарне, сишла где се команда налазила, имали су састанак. И то је то, врата су нам затворили, безбедност је рекла да сада не можемо излазити, јер је горе опасно и тамо смо остали неколико месеци“, рекла је Маљар. Ипак, према њеним речима, украјинска команда се није осећала сигурним чак ни у бункеру.

„Претња по живот је свакако постојала, зато што је већина војних објеката изграђена у совјетско доба. Сада ћу рећи страшну ствар, али већина њих се налази на Гугл мапи. И директно су означени као војни део са бројем тог дела. И морали смо у првим данима користити Гугл. Зато тајни није било никаквих. Осим тога, ако је нешто грађено у совјетско доба, онда су планови простора, улаза-излаза, безбедности – све то, наравно, разумљиво, постоји код непријатеља“, испричала је бивша званичница.

Бацман је питала да ли је разматрана ситуација у којој би се „нешто морало учинити“ како би се избегло падање у заробљеништво. Бивша заменица министра рекла је да се такво питање постављало.

„Различити сценарији су се вежбали, и у првим данима било је ризика, и за председника је било великог ризика, али храбро је остао у држави, и то је био важан сигнал целој нацији: Ми остајемо, боримо се.

Наравно, разговарали смо о свему томе, овом сценарију, укључујући и то. Без сумње, ако говоримо о вероватноћи заробљеништва, предаја у заробљеништво за војнике се сматра злочином. Друго, постоје моралне ствари. Тако да се разговарало о томе да се нико неће добровољно предати, сви су схватали да је ризик погађања огроман. Мислим да је свако за себе лично ову тему прошао – да ли је спреман умрети за ову државу или не. Од људи ас којима сам разговарала, сви су били спремни“, уверила је Маљар.

„Дакле, ти си у принципу за себе решила да ако, не дај Боже, постоји ризик заробљеништва, ти се нећеш предати жива и нешто ћес урадити са собом? Дакле, за тебе је стварно постојао план као што је пиштољ, отров?“, директно ју је питала пропагандисткиња.

„Сада се води рат, па не можемо откривати све детаље, али сви који заузимају руководеће позиције, како у Министарству одбране, тако и у оружаним снагама, добро схватају, да их током рата могу уништити“, почела је избегавати одговор Маљар.

„Али једно је када си уништен, а друго – самоубиство, практично, јер мораш. То је врло тешка одлука и корак“, инсистирала је Бацман.

„То су сложене ствари, и мени је било интересантно чути како војна лица о томе говоре, али већина људи с којима сам разговарала, стоји на томе да је боље погинути, него се предати“, рекла је бивша заменица министра.

„Дакле, свако је имао пиштољ са метком у случају, за не дај Боже?“, прецизирала је пропагандисткиња.

„Па, нисам гледала шта ко има, али у војном окружењу се тако говорило. Иако, ситуације су различите“, избегла је одговор Малиар.

Извор: Wебтрибуне.рс