Свет

МОСКВА РЕШИЛА ДА СПРЖИ СВЕ: Руси дронове опремили термобаричним бомбама!

Нова верзија познатог дрона могла би да има значајан утицај на даљи ток борби

Русија је почела да дронове камиказе „геран-2/шехид-136“ наоружава новоразвијеном термобаричном бојевом главом, импресивне тежине од 40 килограма, пише портал „Булгаријан милитари“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Које су импликације термобаричног пуњења од 40 килограма?

Примера ради, знатно мањи млазни бацач пламена „бамблби“ има само три килограма и покрива простор од 80 кубних метара у затвореном или радијус од 50 квадратних метара на отвореном.

Сада замислите моћ наоружања које је више од 10 пута теже.

Разумевање јачине дејства термобаричне бојеве главе од 40 килограма на „геран-2/шехид-136“ може бити сложен задатак, с обзиром на мноштво фактора који долазе у обзир.

То укључује његову варијанту – да ли је једнотактни или двотактни – и његове компоненте. Међутим, снага такве бојеве главе свакако може покрити велику површину, потенцијално стотине квадратних или кубних метара.

Стручњаци често пореде снагу ове термобаричне бојеве главе са ТОС-1А – тешким ракетним бацачем пламена.

Прецизна тежина бојеве главе ракете ТОС-1А није званично откривена, што је довело до низа незваничних претпоставки које се протежу од 30 килограма до 90 килограма. Штавише, постоје варијације у самим пројектилима, са тежинама које варирају између 173 и 217 килограма.

Иако се процењује да би бојева глава ове величине могла да има значајне последице по већину подстаница или складишта, права снага термобаричног оружја лежи у његовом ефикасном коришћењу унутар затворених простора.

То укључује стамбене зграде, где се његова разорна снага појачава услед притиска на предњој страни ударног таласа.

Опасност

Замислите ово: Активира се једнократни термобарични експлозив. У тренутку када се угаси, ствара се ударни талас, након којег се активирају елементи термобаричне мешавине.

Ова мешавина реагује и са околним ваздухом и са сопственим компонентама, тако стварајући „облак“ који има температуру у распону од 2.400 до 2.600 степени целзијуса у трајању око једне секунде.

Тај „облак“ се, за разлику од ударног таласа који покреће класична високоексплозивна направа, шири и прекрива читаву околину. Он се не може избећи, чак ни скривањем иза углова.

Последица ове експлозије није само висока температура, већ и невероватно снажан ударни талас који може оштетити плућа, слушни систем и томе слично, наводи портал.

Извор: РТ