Свет

НЕМА ВОЉЕ ЗА МИР! РУСИЈА ОДБИЛА: Рат у Украјини на ивици светске катастрофе?

Представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова сматра бесмисленим наметање корејског модела за решавање кризе на територији Украјине. Према њеном мишљењу, стране треба да траже друга решења.

„Подједнако бесмислени су покушаји да се вештачки наметну различита решења, укључујући и корејско, ма колико успешно изгледало. Овде су нам потребна потпуно другачија решења и најважније, понављам, политичка воља за мир оних који су изазвали овај сукоб и настављају да чине све како би се наставила опасна ескалација“, рекла је представница руског министарства спољних послова у интервјуу за АФП, који преноси Спутњик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Марија Захарова је рекла да не види ни код украјинских власти нити на Западу политичку вољу да се дође до мира. Она је подсетила да је у Украјини и даље на снази забрана преговора са Русијом, уведена 30. септембра 2022.

Руско-украјински преговори прекинути су у мају 2022. године.

У септембру исте године, Руска Федерација је припојила Доњецку и Луганску Народну Републику, Херсонску и Запорошку област. Украјински председник Владимир Зеленски је 1. децембра 2023. рекао да је чуо да неки на Западу сматрају да треба почети преговоре са Русијом.

Извор: ИН4С