Свет

ДРАМА НА АРКТИКУ! Амери на Аљаску послали Ф-22 и Ф-35, Руси одмах одговорили

Русија би могла да одговори на територијалне претензије Сједињених Држава на Арктику, које нису само изнеле своје претензије на Арктик кроз најсевернију од својих држава ( Аљаску ), већ су шириле своје војне активности у региону већ скоро десет година, пише Милитари Вач Магазин.

Овај медији примећује да је један од најуочљивијих знакова повећане пажње на Арктик „пребацивање ловаца пете генерације Ф-22 и Ф-35 на Аљаску“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У чланку се каже да Москва има озбиљне трупе у овом региону са којима ће Сједињене Државе морати да рачунају. Системи ПВО С-400 , високо специјализоване варијанте система ПВО кратког домета Тор и Панцир, распоређени су на неколико кључних локација. Поред тога, руска војска је тестирала систем С-500 у децембру 2021. Према речима аутора чланка, Арктик ће постати једно од приоритетних места за размештање оваквих система ПВО.

24. децембра САД су објавиле проширење своје територије. Државни Стејт департмент саопштио је да је повећао континентални облак у Арктику и Беринговом мору. Како је прецизирано, поменута зона Арктика и Беринговог мора од све већег је стратешког значаја – поред Америке, на њу полажу право Русија и Канада.

Извор: Лента.ру