Свет

ХАОС У СБ УН, СВЕТ У ШОКУ: САД урадиле нешто језиво због Израела

САД су ставиле вето на резолуцију у Савету безбедности Уједињених нација о тренутном прекиду ватре у Гази.

За резолуцију је гласало 13 чланова СБ УН, уз један уздржан и један глас против, преноси Би-Би-Си.

САД, стална чланица Савета безбедности УН, једина је држава која је гласала против, што значи да резолуција није прихваћена у Савету безбедности. Сједињене Америчке Државе оцениле су резолуцију као „неуравнотежену“ и „раздвојену од стварности“.

Објашњавајући зашто су САД ставиле вето на резолуцију, представник Вашингтона је рекао да је процес који је претходио доношењу нацрта резолуције био ужурбан, као и да су одговарајуће консултације током њега изостале, наводи Би-Би-Си.

Он је додао да у резолуцији нису укључени изрази које су САД тражиле, као што је осуда Хамасовог напада на Израел 7. октобра.

„Нажалост, готово све наше препоруке су игнорисане“, рекао је амерички представник, додајући да је резултат тог „ужурбаног процеса“ била, како је навео, „неуравнотежена резолуција која је одвојена од стварности“.

Према његовим речима, САД не могу да подрже „неодрживо примирје“ јер, како је рекао, оно „само сеје семе за следећи рат“. Амерички представник је додао да „безусловни прекид ватре“ није реалан и поновио неопходност дводржавног решења.

Кина негодовала

Би-Би-Си наводи да је изостанак осуде Хамаса у резолуцији био разлог и што је Велика Британија била уздржана током гласања у петак вече.

Са друге стране, Кина, која је била коспонзор резолуције, негодовала је због вета САД на нацрт резолуције, истичући да је срж нацрта захтев за хитан прекид ватре у Гази и за ослобађање свих талаца.

После неуспелог гласања о прекиду ватре, Уједињени Арапски Емирати изразили су дубоко разочарање и нагласили да се СБ УН мора ујединити како би се окончао рат у Гази. Представник Француске изјавио је да је његова земља гласала за резолуцију јер је „веома забринута“ због онога што је назвао „хуманитарном трагедијом“ у Гази.

Представник Руске Федерације је у свом поновном обраћању окривио САД, називајући их „бездушним“ и додајући да одлука да се гласа против резолуције о прекиду ватре представља, како је рекао, „смртну казну“ за Палестинце.

Бразил је изразио жаљење што резолуција није добила неопходно одобрење, упркос томе што је 13 земаља гласало за, а према речима бразилског представника, Савет безбедности ризикује да буде саучесник дозвољавајући даљи наставак губитака људских живота.

Арапске и исламске земље позвале су претходно на гласање о нацрту резолуције Савета безбедности Уједињених нација којом је захтеван прекид ватре у Појасу Газе ради достављања хуманитарне помоћи. Предложена резолуција је одговор на писмо које је генерални секретар УН Антонио Гутереш у среду послао СБ, а у којем је упозорио на предстојећу „хуманитарну катастрофу“ у Гази и позвао 15 чланица тог тела да гласају за прекид ватре ради достављања хуманитарне помоћи и ослобађања талаца, пренео је АП.

Нацрт резолуције су поднели Уједињени Арапски Емирати.

Хамас осудио вето

Палестинска милитантна група Хамас осудила је одлуку Сједињених Америчких Држава да ставе вето на нацрт резолуције о прекиду ватре у Гази на седници Савета безбедности Уједињених нација у петак, описујући то као „неморалан и нехуман став“.

„Америчка опструкција доношења резолуције о прекиду ватре је директно учешће у убијању нашег народа“, рекао је члан политичког бироа Хамаса Изат Ал-Ришк, преноси ЦНН.

Извор: Танјуг