Свет

НОВИ РАТ САМО ШТО НЕ ПУКНЕ НА ГРАНИЦИ САД: Снимак Мадура дигао све на ноге, ово значи само једно, генерал већ добио наређење!

Фото: Јутјуб

Председник Венецуеле Николас Мадуро озваничио је „нову мапу Венецуеле“, у коју је укључио спорну територију коју контролише Гвајана, називајући је новом венецуеланском државом „Гвајана Есекибо“, пише бразилски Журнал насионал.

Он је потписао уредбе према којима се ствара нова венецуеланска држава Есекибо, ствара комисија за њену одбрану, сектор државне нафтне компаније и издавање дозвола за истраживање енергената, између осталог.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи, Мадуро је именовао генерала Алексиса Родригеза Кабеља за администратора територије и наредио стварање комисије за одбрану и опоравак Ескиба, као и оснивање регионалног огранка венецуеланске државне нафтне компаније ПДВСА.

Најављено је и да ће становницима Ескиба бити додељена документа Венецуеле.

Иницијатива долази само дан након најаве да ће САД извести војне вежбе у Гвајани, укључујући и Есекибо, што је Венецуела протумачила као чин провокације.

Мадуро је први пут дао и временски оквир за спровођење планова: Година 2030. или касније да „испуни мандат људи који су гласали за“.

Очекује се да ће венецуелански лидер у наредних неколико дана отићи у Москву, на већ заказано путовање, наводи Кремљ.

Грађани Венецуеле су на референдуму 3. децембра гласали за полагање права на територију Есекибо, која је богата нафтом и минералима, а коју контролише суседна Гвајана.

Територија Есекиба са 159.500 квадратних километара чини две трећине Гвајане.

Венецуела тврди да јој је та територија отета када је граница север-југ повучена пре више од једног века, док Гвајана истиче да понашање Венецуеле представља директну претњу миру и безбедности Гвајане и да угрожава мир и безбедност читавог региона.

Гвајана се још није званично огласила.

Власти Гвајане су питање изнеле Савету безбедности УН где је у петак одржан састанак иза затворених врата, међутим, конкретне одлуке није било.

Министар одбране бразилске владе Хозе Мусио изјавио је у петак да Бразил прати кризу између Венецуеле и Гвајане како би спречио да се земља користи као инструмент дипломатског инцидента између суседа.

Аналитичар Милетић: Све је то само због избора

За сада не постоје неке индиције које показују да постоји права воља Венецуеле да анектира територију Гвајане, изјавио је данас аналитичар Иван Милетић поводом захтева председника Венецуеле Николаса Мадура од државне нафтне компаније да изда дозволе за експлоатацију у Гвајани, и његовог предлога да Народна скупштина усвоји закон којим би та област постала део Венецуеле.

Он је за Танјуг рекао да анализе које до сада пристижу показују да је то све за унутрашњу потребу председника Мадура због важних избора следеће године, како би се укинуле санкције Венецуели.

– Он користи ову прилику и тему која је емотивно врло важна за све Венецуеланце да их мобилише да изађу на изборе и гласају за њега следеће године – рекао је Милетић.

Да ли све одговара Русији?

Према његовим речима, опасност од сукоба лежи у томе што је то стари конфликт замрзнут пре 150 година, који је колонијално наслеђе Латинске Америке, и додаје да има још неколико држава које имају сличне проблеме са недефинисаним границама још из колонијалног времена

– Све је дефинисано ресурсима, и вероватно председник Мадуро жели да изађе на ту сцену као председник државе која је велики произвођач нафте, да би могао да утиче на то колико ће се нафте експлоатисати јер реално, резерве су величине такве да су веће него које има Кувајт, те које су пронађене на самом мору које Гвајана може да користи – навео је он.

Одговарајући на питање како на дешавања у Јужној Америци гледа Вашингтон, Милетић је рекао да ће се Вашингтон држати правила међународног права и неповредивости граница.

– Питање је да ли Венецуела за овако нешто има подршку Русије, поготово што Русија преузима управљање Бриксом од јануара, и вероватно јој неће одговарати таква једна врста жаришта јер би се она уклопила у целу причу о лошем Путину, лошој Русији, тако да је могуће да ће и Русија мало угасити то жариште јер и њој то неће одговарати – оценио је Милетић.

Извор: Агенције/Г1/Србија јавља