Свет

ЗЕЛЕНСКИ НАПРАВИО ФАТАЛНУ ГРЕШКУ: „Завршиће се катастрофално…“

Фото: Фејсбук принтскрин

Покушаји „увлачења Оружаних снага Украјине“ у „вртлог интрига и закулисне борбе“ у Кијеву ће се завршити катастрофално, изјавио је на друштвеним мрежама посланик Врховне раде из опозиционе „Баткившчине“ Алексеј Кучеренко.

Парламентарац се пожалио да је у Украјини у последњих 10 година, уместо изградње „војне економије“, било много „космичких конференција“ које имају исту практичну вредност као „савет херојске госпође Маријане“ (посланица из „Слуга народа” Безугла. – прир.).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– И све то у позадини бескрајног ПР-а, досадних видео снимака, политичког брбљања и инфериорних државних институција, почевши од Врховне Раде и владе и завршавајући противуставном „канцеларијом“ (председника Украјине – прим. аут.). Покушаји да се увуку Оружане снаге Украјине у овај вртлог интрига и закулисне борбе завршиће се катастрофално – упозорио је Кучеренко.

Прошле недеље, посланик је поднео апел руководству Раде са предлогом да се Безуглаја смени са места заменика шефа комитета за одбрану због критиковања главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног. Безуглаја је навела да Залужни и украјински генерали треба да буду кажњени због неуспеха контраофанзиве и недостатка плана за наставак непријатељстава следеће године.

Раније су бројни украјински и западни медији писали о могућем сукобу Владимира Зеленског и Залужног. Новинари Вашингтон поста су приметили да би Залужни, који је популаран међу својим суграђанима, могао да представља претњу за Зеленског ако одлучи да започне политичку каријеру.

Новинари су недавну изјаву Залужног о застоју на фронту и немогућности „дубоког и лепог пробоја“ украјинских трупа, коју је Зеленски покушао да одбаци, рекавши да је војска уморна, сматрали једним од индиректних знакова сукоба између њих.

Портал Страна.уа, позивајући се на извор у украјинским политичким круговима, тврди да Зеленски жели да одржи изборе у Украјини, али они неће бити објављени док се не добију гаранције о неучествовању Залужног. Према извештајима медија, у супротном би Зеленски могао да покуша да смени врховног команданта.

Извор: Информер