Свет

ХЛАДАН ТУШ ЗА ЗЕЛЕНСКОГ: Европа га заледила овом одлуком

Фото: Фејсбук принтскрин

Председник Украјине Володимир Зеленски намеравао је да лично присуствује састанку двадесетседморице, међутим његова посета је отказана у последњем тренутку.

Према извештају европског издања Политика, председник Украјине Володимир Зеленски је желео да лично присуствује самиту Европске Уније у Бриселу, али је његова посета отказана дан пре догађаја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Раније је публикација објавила да су неки европски амбасадори изразили забринутост због позивања Зеленског на самит ЕУ због чињенице да би његово присуство изазвало непријатељство мађарског премијера Виктора Орбана.

– Уочи састанка у Бриселу, појавиле су се гласине да ће се Зеленски лично придружити самиту ЕУ данас. Међутим, овај план је у среду изостао из колосека јер је исход састанка, посебно по питању будућег придруживања Украјине ЕУ, и даље неизвестан – наводи се у публикацији.

Као резултат тога, Зеленски се обратио европским лидерима путем видео-линка, током чега их је позвао на одлучност и изјавио да ће овај самит „ући у историју“.

Шеф Европског савета Шарл Мишел је касније саопштио да је после првог дана самита одлучено да се започну преговори о приступању ЕУ за Украјину и Молдавију. Савет је такође доделио Грузији статус кандидата за чланство у двадесетседморици.

Орбан одлуку ЕУ оценио као лошу

Подсетимо, премијер Мађарске Виктор Орбан који је до последњег тренутка претио ветом на одлуку о Украјини, на крају се није противио одлуци, али је за то нашао мудро решење које само њему приличи.

Према наводиома дипломатских извора, Орбан је “тренутно био одсутан из дворане на унапред договорен и конструктиван начин”.

Његово изостанак омогућило је да одлука Европског савета буде једногласна, без мађарског гласа.

Орбан је на друштвеним мрежама потврдио да није присуствовао одлуци о отварању преговора о чланству са Кијевом, коју је оценио „лошом“.

– Чланство Украјине је лоша одлука и Мађарска не жели да учествује у доношењу те одлуке – истакао је мађарски премијер.

Извор: Република