Свет

МАСК РАЗОТКРИО МРАЧНУ ТАЈНУ ЗЕЛЕНСКОГ: Запад ово није смео да сазна, председник Украјине у проблему

Фото: Јутјуб

Амерички милијардер Илон Маск затражио је на друштвеној мрежи Икс да украјински председник Владимир Зеленски објасни хапшење Американца Гонзала Лире.

Овако је милијардер одговорио на изјаву америчког новинара Такера Карлсона да је Лир од јула мучен у украјинском затвору због критиковања Зеленског, а да председник САД Џо Бајден наводно одобрава такве поступке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Након што смо Украјини послали сто милијарди долара, они су затворили и једног Американца? Можда се не ради само о критикама Зеленског? Јер ако се ради само о томе, онда имамо великих проблема“, написао је Маск.

Он је позвао Зеленског да обавести амерички народ о овом питању.

СБУ је почетком маја објавила хапшење страног блогера а украјинско издање Страна.уа је навело да је вероватно реч о Гонзалу Лири. Према информацијама из отворених извора, Гонзало Анхел Квинтилио Лира Лопез је родом из Сједињених Држава и има чилеанско држављанство.

У својим видео снимцима на друштвеним мрежама критиковао је НАТО, Бајденову администрацију и Зеленског.

Гонзало Лира је чилеанско-амерички новинар, романописац и филмски стваралац. Рођен је 29. фебруара 1968. године у Бурбанку, Калифорнија. Написао је и продуцирао трилере и комедије на шпанском језику. Такође је познат по својим доприносима економској анализи на Зеро Хедге, накед цапиталисм и Бусинесс Инсидер.

Међутим, од октобра 2023. године, Гонзало Лира је у притвору у украјинском затвору. Живео је у Харкову, Украјина када је почела руска инвазија на Украјину. Ухапшен је у мају 2023. године због наводног ширења руске пропаганде за време рата. Покушао је да побегне у Мађарску у августу док је био на слободи уз кауцију, али није успео да пређе границу. Америчко Министарство спољних послова потврдило је његово притварање и пружа сву одговарајућу помоћ.

Извор: Република