Свет

НА ИВИЦИ СМО ВЕЛИКОГ СУКОБА: Он ће започети рат? (ФОТО)

Председник Венецуеле Николас Мадуро у уторак објавио нову мапу региона на којој су приказане две трећине суседне Гвајане коју је “повратио” на референдуму.

Реч је о покрајини Есекибо, иначе богатој нафтом, па је тако Мадуро одмах наредио државним енергетским компанијама да почну истраживање у тој области.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одмах су порасли и страхови да би Мадуро могао да започне рат, пише Дејли мејл.

Венецуела сматра да полаже право на регион Есекибо, који чини чак две трећине Гвајане, откако им је регион “узет” 1899. Мадуро је у недељу организовао референдум на ком су се грађани изјашњавали о пет питања, а на свако су дали потврдан одговор, односно изгласано је да се Есекибо припоји Венецуели.

Затим је Мадуро именовао генерала Алексиса Родригеза Кабеља за шефа региона и у уторак га је послао у град Тумеремо, удаљени рударски град у џунгли, 120 миља од границе.

Гвајана је осудила недељни референдум, а њихов председник Ирфан Али назвао је овај потез Мадура „непромишљеним“ и рекао да његова земља планира да упозори и регионалне и светске лидере на Мадуров покушај да поремети мир у том делу света.

“Жалосно је што би председник Мадуро изабрао пут да пркоси налогу међународног суда. Ово довољно говори о начину на који председник Мадуро преферира да делује и такође указује на чињеницу да није забринут за мир и безбедност овог региона“, рекао је он за Мајами хералд.

“Наредба суда УН је врло јасна и ставила је до знања да Венецуела не може деловати или предузети било какву акцију која би пореметила статус кво, а статус кво је да Гвајана управља и контролише Есекибо“, рекао је Али.

У међувремену, председник Гвајане је затражио подршку Савета безбедности Уједињених нација, Сједињених Држава, Карипске заједнице, Организације америчких држава и других земаља како би се осигурало да територија Гвајане “не буде повређена“.

Подсетимо, Гвајана је раније уложила жалбу Међународном суду правде, највишем суду Уједињених нација, који је у петак наредио Венецуели да не предузима никакве радње да промени статус кво док веће не донесе одлуку о супротстављеним захтевима две земље. Одлучивање може потрајати годинама.

Извор: Б92