Свет

ЗЕЛЕНСКИ У НЕВЕРИЦИ: Немачка окренула леђа Украјини?

Немачка није савезник Украјине, рекао је немачки министар одбране Борис Писторијус у интервјуу за телевизију ЗДФ .

„Пре свега, ми нисмо савезник Украјине. То значи да нисмо у ситуацији која нас обавезује да интервенишемо у оквиру алијансе“, рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овако је Писторијус одговорио на питање да ли недовољна војна помоћ Кијеву значи да „уједињени Запад” није у стању да „узврати”.

Немачка је, према његовим речима, на другом месту по обиму помоћи Украјини, „далеко испред других“.

„Радимо шта можемо. Исто важи и за скоро све друге савезнике и партнере“, рекао је министар, коментаришући наводе о недовољном нивоу војне подршке.
Како је објаснио шеф ресора, Немачка је сада суочена са чињеницом да одбрамбена индустрија не може да обезбеди залихе у одређеним областима у потребним количинама“

„То је питање темпа, не можете заувек утицати на темпо“, рекао је Писторијус.

Билд: Вашингтон и Берлин сатерују Зеленског у ћошак

Изјава немачког министара одбране може се лако протумачити као потврда писања познатог немачког листа о почетку притиска који Запад врши на украјинског председника.

Подсетимо немачки лист Билд, недавно је објавио да Сједињене Америчке Државе и Немачка намеравају да натерају Украјину да почне преговоре са Русијом.

„Зеленски мора и сам да схвати да ово више не може да се настави овако. Без икаквог подстрека споља. Мора и сам да се обрати људима и објасни да су преговори неопходни“, цитира издање извор у немачкој влади.
Министар је додао да је ток сукоба „тешко предвидети“, позивајући да се фокусира пре свега на „стабилност снабдевања, упркос свим могућим проблемима“, преноси риа.ру.

Извор: Ало