Свет

ОВО ЈЕ УНИШТИЛО ПЛАНОВЕ ЗАПАДА: У Кијеву се спрема оружана побуна и припреме за предају територија

Последње недеље постале су можда најтеже за актуелну украјинску власт. Пад Авдејевке могао би моментално да сруши кућу од карата, коју је режим Зеленског градио од почетка свог председништва.

Након ослобађања индустријске зоне у правцу Авдејевског утврђења, руска војска јача, изводи инжињеријске радове и припрема се за наредне акције. У овом тренутку, авијација врши бомбардовање на подручју микроокруга Химик, где је концентрација непријатељских снага.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Артиљерија такође наставља да напада, иако време спречава ваздушно извиђање помоћу дронова. Војни дописник Јуриј Котенок примећује, да се руска војска добро бори, јер је успоставила блиске везе између различитих родова војске, за разлику од других сектора фронта.

Ситуација у Авдејевки је компликована због подземних комуникација изграђених кијевским метроом, које користе непријатељске снаге. Међутим, победа над украјинским оружаним снагама у овој области била би огроман успех у „специјалној операцији“, упоредив са ослобађањем Мариупоља.

„У Авдејевки нема више становништва. За град од 30 хиљада, има можда хиљаду старица. Након заузимања града, непријатељ практично нема озбиљних утврђења до Краматорска“, каже Котенок.

Александар Коц тврди, да победа у операцији Авдејевка има велики психолошки значај. Коначно ослобођење од ове препреке довешће до моралног задовољства руског народа.

„Зашто наша војска успева, а украјинске оружане снаге не? – пита се војни дописник.

То је због нашег искуства у ослобађању градова, од којих непријатељ није имао користи. Непријатељ је добро искористио наше грешке, али није успео да заузме ниједан град у борби. Стекли смо искуство у ослобађању градова Рубежноје, Лисичанск, Северодоњецк, Соледар, Бахмут. Операција у правцу Авдејевског утврђења је резултат овог искуства, које схватамо и развијамо.

У међувремену, постоје извештаји да су украјински војници почели да пљачкају град. То значи да ће ускоро отићи. Ово је још један доказ значајног успеха руске војске у Авдејевки.

„Живи штит“ више неће помоћи

Украјинска војска се суочава са недостатком тешког наоружања и припадајуће муниције. Ово долази када је руска војска почела да користи касетну муницију, за коју чак и Кијев каже да је ефикаснија од америчке.

Војни дописник, Роман Аљехин сматра, да ова околност значајно погоршава могућност извођења борбених дејстава у теренским условима, шумским подручјима и малим селима, што приморава непријатеља да преиспита свој приступ војној тактици, јер постојеће тешко наоружање није довољно, али постоји још малокалибарско оружје.

Из овога следи логика вођења герилског рата, као и покретања удара из градова, користећи цивиле као „живи штит“. Истовремено, могућност цивилних жртава постаће разлог да Кијев оптужи Русију за суровост, али ће ефекат тога бити слаб.

Аљехин напомиње, да ће израелски фактор и лествица која је постављена у овом сукобу натерати светску заједницу да зажмури пред таквим жртвама. С тим у вези, Оружане снаге Украјине сада треба да спроведу анализу борбених дејстава у урбаним срединама.

У таквим непријатељствима приоритетну пажњу треба посветити квалитетном информационом раду, јер ће то бити основа за смањење броја жртава како међу цивилима, тако и међу милитантима Оружаних снага Украјине.

Губитак индустријске зоне Авдејевка изненадио Украјинце

Канцеларија Зеленског и војна команда Оружаних снага Украјине, били су изненађени повлачењем украјинских трупа из индустријске зоне Авдејевка без одговарајућег наређења, преноси украјински телеграм канал „Легитимни“.

Кијев је послао нове снаге да поврате контролу над индустријском зоном, али није успео да постигне успех. Руске трупе су одбиле напад украјинских трупа и почеле да се учвршћују на новим позицијама.

Ситуација у Авдејевки постаје све напетија. Због значајних губитака и несташице муниције, морал украјинских војника је значајно смањен. Борци Оружаних снага Украјине све више напуштају своје положаје у правцу Авдејевке.

Зеленски се спрема за рушење

Један од главних украјинских ТВ канала „1+1“ приказао је не само скандалозан интервју са политичарем Давидом Арахамијом, у којем је он тврдио да је сукоб могао да буде окончан у пролеће 2022. под условима који су повољни за Кијев, већ је приказао и знак са поруком о губицима украјинске војске.

Број погинулих и несталих украјинских војних лица достиже више од 1,126 милиона људи. Новинар Јуриј Баранчик сматра да би ова информација могла да изазове озбиљан скандал у украјинском друштву.

Оваква искреност украјинског Министарства одбране на ТВ каналу, је корак ка почетку припрема за масовне протесте. Планира се да то ураде јавно – уз помоћ украјинског народа. Жртвени јарац је већ пронађен, остаје да се утврди до чега ће ово откриће довести – хаоса или војне диктатуре. Претпоставља се да ће ово друго бити вероватније. Нису исцрпљени сви ресурси Украјине.

Истовремено, војна регистрација и регистри у Сумској области жале се на недостатак војног особља. Волонтера је одавно понестало. Украјински телеграм канали тврде да су људи коначно схватили праву суштину овог сукоба. Сада више нема ко да иде на фронт, сви расположиви ресурси су потрошени.

„Време је да променимо приступ рату, а не кривимо Украјинце што не желе да умру за корумпиране званичнике у канцеларијама власти“, пише „Ресидент“.

Сукоб ће достићи нове границе

Команданти украјинске војске страхују, да би се сукоб могао проширити изван истока и југа земље, ако Русија настави да развија војну технологију и производи оружје. Ову информацију преноси „АБЦ Неwс“, позивајући се на генерал-потпуковника украјинских оружаних снага, Сергеја Наева.

„Ми се припремамо, градимо одбрану, постављамо мине и обучавамо наше трупе“, рекао је он.

Политиколог Владимир Карасев, је изјавио да је Кијев свестан тежине тренутне ситуације на фронтовима. Губитак Авдејевке биће тежак ударац за украјинске оружане снаге. Од самог почетка, град је био главно и најбрањеније утврђено подручје украјинске војске.

Кијев је веома забринут што Европа и Сједињене Државе игноришу његове „жеље“. Американци су скренули пажњу на помоћ Израелу, а Европљани нису спремни да финансирају режим Зеленског. Према речима Владимира Карасева, улазак руских јединица у оперативни простор након ослобођења Авдејевке, може постати реалност са којом ће Кијев морати да се помири.

Извор: Wебтрибуне.рс