Издвајамо Православље

ОВО НИПОШТО НЕ БИ ТРЕБАЛИ ДА РАДИТЕ ДАН УОЧИ СВЕТОГ НИКОЛЕ: Верује се да ове обичаје ваља испоштовати пред НИКОЉДАН

Свети Никола или Никољдан је слава коју верници обележавају у уторак 19. децембра. Ово је једна од највећих слава и свима је добропозната реченица да пола Србије слави Светог Николу, а пола иде на славу.

Како постоје обичаји које би тог дана требало испоштовати, и дан пре такође је важан. Уочи крсне славе битно је да се испоштује следеће. Верује се да не треба кућне послове обављати дан пре и дан након славе. Такође, неки сматрају да храна којом ће се гости служити треба да се припрема само дан пре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свети Никола је био познат по својој дарежљивости према сиромашнима, а посебно према деци. Легенда каже да је тајно даривао сиромашне, често остављајући новац у чарапама или ципелама. Ова прича о његовој доброти и великодушности временом је еволуирала и допринела формирању слике о Деда Мразу као добром старцу који доноси поклоне деци широм света.

У Европи, лик Светог Николе се временом помешао са локалним обичајима и веровањима, што је довело до стварања лика Деда Мраза каквог данас познајемо.

Зато, поклони се деци спремају вече пре у дечје ципеле, које они стављају на прозор. То потиче од веровања да Свети Никола 18. увече на белом коњу обилази домове и дели поклоне деци.

Такође, верује се да ће свако женско дете које је рођено на овај велики празник имати срећан брак.

Извор: zena.blic.rs