Регион

ОРБАН СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Спремамо се

Мађарска ће морати да повећа потрошњу на одбрану и следеће године, ако се рат у Украјина продужи и 2025. године, смањујући на тај начин износ расположивих средстава за остале трошкове, изјавио је  премијер Виктор Орбан.

Он је за државни радио рекао да, ако се рат у Украјини продужи до 2025. године, нивои издвајања за одбрану Мађарске за 2023. и 2024. годину неће бити довољни и мораће да буду повећани, преноси агенција МТИ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Орбан је навео да је забринут за будућност Европе и да мађарска влада неће дозволити да Мађарска буде присиљена да у уђе у рат трећи пут, након што је учествовала у Првом и Другом светском рату.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Премијер Мађарске сматра да је потребно европско безбедносно решење које укључује Русију и да је од рата у Украјини највише профитирала америчка војна индустрија, пошто су САД упутиле највећу војну помоћ Кијеву.

„Наше историјско искуство са ратом је да можете само изгубити. Што сте ближе ратној зони, то је већа цена коју плаћате“, навео је Орбан.

Мађарска је знатно повећала издвајања за одбрану прошле године и то на 2,43 одсто БДП-а, што је изнад два одсто, на шта су се обавезале чланице НАТО-а, наводи МТИ.

Извор: Танјуг