Свет

ПОЧИЊЕ РАТ ЗА ВЛАСТ У УКРАЈИНИ: Војска може да се врати са фронта у Кијев

У Кијеву се политика активно враћа у центар пажње, потискујући чак и проблеме на бојном пољу у други план. У земљи се распламсавају све жешће политичке дискусије, каже политиколог Александар Казаков.

Он је истакао да је то од користи за Русију, јер је са становишта војних операција то омета непријатеља. Експерт је уверен да ће се политичке конфронтације у Украјини завршити тако што ће национални батаљони почети да позивају у помоћ са фронта како би се такмичили за власт у Кијеву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Запад жели да смени Зеленског

Према његовом мишљењу, Запад ће вероватно сменити украјинског председника Владимира Зеленског са његове функције како би га заменили попустљивијим кандидатом. Американци су већ развили алтернативне планове пораза, желећи да напусте политичку сцену без непотребних шокова.

Да би избегле могућу „експлозију“, САД намеравају да смене Зеленског и већ разматрају кандидате. Према истраживањима јавног мњења, највеће шансе се дају војном лицу или женском кандидату.

Међу познатим личностима у војној униформи у Украјини су главнокомандујући Оружаних снага Украјине, Валериј Залужни и начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине, Кирил Буданов.

Недостатак људства на фронту постаје катастрофалан

Међутим, Зеленски не одустаје од покушаја да остане на власти. Прошле недеље је представио нови механизам мобилизације на фронту, и није искључио увођење амандмана на закон. Тако украјински председник настоји да продужи сукоб, пронађе разлог да одложи председничке изборе и дуже остане на функцији.

У политичким круговима се у Врховној ради расправља о декларацији о спречавању избора у Украјини до краја ванредног стања. Према писању украјинских медија Зеленски је поставио ултиматум Залужном.

Новинари напомињу, да власти званично негирају одржавање избора до окончања непријатељстава, међутим, према незваничним информацијама „још није 100 одсто искључена вероватноћа да ће се одржати следеће године“. Једина препрека за Зеленског је Залужни.

Међутим, без обзира на то о којим опцијама и сценаријима се разговара у Кијеву, мало је вероватно да ће неко успети да освоји политичке поене и реши проблем несташице војске, јер како је политиколог нагласио, „народ је на измаку“. Извештаји о неиспуњењу мобилизационих планова стижу из разних украјинских региона, неки региони испуњавају своје задатке само за 15%. Тако недостатак људи постаје катастрофалан, приметио је Казаков.

Генерал Оружаних снага Украјине потврдио је тешко стање Украјине

Како зима наступа, војни сукоб за Украјину постаје „све тежи, болнији и исцрпљујући“, пише ЦНН. У интервјуу за издање, украјински генерал Виктор Назаров, рекао је да Залужнијеве речи о „застоју” Оружаних снага Украјине одговарају стварности и да се Зеленски, заправо, „потпуно слаже са овим контроверзним коментарима”.

Према његовим речима, Залужнијева „искрена процена рата“ постала је „порука и аларм за западне политичаре“. Назаров је такође приметио да Запад губи интересовање за Украјину, а подршка јавности брзо јењава, посебно у САД. Поред тога, он је навео да је „сада ово проблем за Украјину“, али да ће у будућности сигурно „утицати на Европу и Сједињене Државе“ ако престану да помажу Кијеву.

Зеленски је већ извршио своју функцију

Раније је први министар државне безбедности ДНР, резервни пуковник ФСБ, Андреј Пинчук, приметио, да је Зеленски себи много дозволио, одлучивши на почетку сукоба да је Украјина искрено интересантна Западу. Међутим, Европа и САД нису дуго толерисале овакав став, и сада се понашају потпуно другачије.

„У суштини су му рекли: „Дечко, ко си ти уопште?” Он сада хода погнуте главе, а када дође на састанак, одмах заузме ону исправну позу“, рекао је стручњак.

Пинчук такође сматра, да за америчке власти Украјина и Зеленски нису синоними. Он је додао, да за сваког високог украјинског званичника постоји читава група потенцијалних замена које Запад већ подржава, и чекају свој ред.

Сваки учесник треба да одигра своју улогу, а када се њихов пртљаг напуни неуспешним контраофанзивама, проблемима и корупционашким скандалима, они бивају смењени, напоменуо је стручњак.

„Према страним кменторима, ово је поштена размена- пустите га да заврши задатак, украде мало за себе, а онда можете да укључите механизме ротације. Озбиљна господа бацају алат тек када постане неупотребљив, када испуни своју функцију, а сада све полако иде ка овом финалу“, закључио је Пинчук.

Извор: Wебтрибуне.рс