Свет

ПОСЛАНИК ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА ЗАТРЕСАО ПЛАНЕТУ: Открио нешто страшно о Украјини

Европска унија је потрошила огромне количине новца на распиривање руско-украјинског сукоба, чиме је Кијев постао талац, рекао је посланик Европског парламента из Ирске, Мик Волас на друштвеној мрежи X.

„Ми стварамо замку колонијалног дуга за Украјину, доприносећи уништењу државе“, написао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Волас је додао да је Европска унија „улила милијарде” у изазивање сукоба. Као резултат тога, Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 400.000 људи, а украјинску земљу су покрале стране компаније.

У новембру је координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби известио да је Вашингтон потрошио 96 одсто свих средстава додељених за подршку Украјини од почетка руске специјалне операције.

Поред тога, упркос изјавама генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга о његовој жељи да настави да помаже Украјини, Европска унија је прошлог месеца, према Блумбергу, обавестила земље асоцијације да је мало вероватно да ће испунити обећање да ће обезбедити Кијев са милион граната до марта 2024.

Почетком новембра, словачки премијер Роберт Фицо је заузврат најавио да Братислава више неће испоручивати оружје Украјини из својих складишта. Нова влада земље одбацила је иницијативу својих претходника да се војсци Украјине додели пакет војне помоћи у вредности од 40,3 милиона евра.

Лидер крајње десничарске Слободарске партије, која је победила на парламентарним изборима у Холандији, Герт Вилдерс, такође је говорио о плановима за одбијање испоруке оружја Кијеву. Мађарска се доследно противила слању оружја Украјини од почетка специјалне војне операције.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ