Свет

ШОКАНТНО ПРИЗНАЊЕ СА ЗАПАДА: Ако нас нападну, бранићемо се камењем

Наиме, војна индустрија је свесно смањена на основни ниво након перцепције нестанка претње с колапсом Совјетског савеза, а готово до неиздрживости пренапрегнута након руске инвазије на Украјину, већ је дуже тема бројних стручних, али и политичких анализа.

Европске залихе оружја су великим делом на рекордно ниском нивоу, а брзо покретање војне индустрије која би у кратком року почела да производи довољне количине оружја и опреме није могуће након толико деценија занемаривања, а оно што би се чак и у брзом подизању индустрије на ноге у почетку производило не би било довољно ни за Украјину, а камоли за попуњавање властитих залиха.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потврда тога колико је ситуација по том питању суморна стиже из Белгије. Наиме, белгијској војсци толико недостаје оружја и новчаних средстава да би војници „морали бацати камење“ недуго након почетка било каквог сукоба, рекао је бивши високи припадник белгијске војске, генерал Марк Тис, преноси Политико.

Белгијска војска из каменог доба

Тис, који је недавно отишао у пензију са чином генерал-пуковника, изјавио је у уторак на јавном сервису ВРТ да би обезбеђивање залиха оружја за одбрану од напада које би трајало до два месеца захтевало улагање од 5 до 7 милијарди евра, што је далеко више него што тамошња влада тренутно издваја.

„Ако овде избије рат, мораћемо да бацамо камење након само неколико сати због несташице оружја“, рекао је Тис.

Политико процењује да несташица оружја Белгију оставља са војском из каменог доба.

Откако је Русија покренула своју потпуну инвазију на Украјину у фебруару прошле године, западне владе испоручују наоружање у Кијев како би им помогле у одбрани од напада Москве и ојачале своју одбрану.

Међутим, произвођачи оружја у европском блоку муку муче с повећањем капацитета за обнављање производње и одржавање залиха које се празне како се оружје шаље према истоку, посебно када је у питању муниција калибра 155 милиметара. То значи да ће Европска унија готово сигурно подбацити када је у питању испуњавање циља који је сама себе наметнула у вези с испорукама Украјини.

Иако је напад на Белгију мало вероватан, несташица наоружања ставља у фокус одрживост наставка испорука оружја Украјини ако се залихе земље максимално истопе.

У новембру, недуго након Тисовог пензионисања, белгијска влада потписала је уговор на две деценије с локалним произвођачем наоружања ФН Херсталом, укључујући и муницију, но за испоруке договорених количина ће бити потребно време.

Извор: Медији