Свет

УКРАЈИНСКИ КОМАНДАНТ САОПШТИО НАЈГОРЕ МОГУЋЕ ВЕСТИ: Најављен пад неколико градова! „Прво Авдејевка, а онда…“

Командант украјинских копнених снага Александар Сирски признао је да је ситуација на истоку Украјине тешка и да руске снаге настављају са офанзивом на целој линији фронта.

– Оперативна ситуација на истоку Украјине и даље је тешка. Непријатељ наставља офанзивна дејства преко целе линије фронта – саопштио је Сирски на свом каналу на Телеграму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сирски је нагласио да је заједно са командантима који држе одбрану на источном фронту детаљно анализирао ситуацију и размотрио опције за даље деловање.

– Заједнички смо донели неопходне одлуке и предузели мере да обезбедимо отпорност наше одбране односно сачувамо живота наших војника и рационално користимо муницију – написао је Сирски.

Аналитичар Билда Јулијан Ропке наводи да је Сирски званично потврдио оно што је реалним посматрачима већ недељама јасно.

– Русија је у офанзиви скоро на целом фронту и сваким даном јача. Његови коментари указују на даље планирано повлачење украјинских оружаних снага. Авдејевка, али и Клешчејевка, Старомајорске, можда чак и источни Купјанск и друга места вероватно ће бити погођени. Морате то да кажете јасно. Ако је наша (западна) стратегија да Украјина победи у овом рату или да буде у стању да задржи тренутни фронт у одређеној мери онда ова стратегија тренутно пропада – написао је Ропке на свом профилу на друштвеној мрежи X.

Аналитичар наводи да је „просто невероватно“ да се ни једна западна држава томе не супротставља и да не жели да Украјини коначно стави на располагање тактичко оружје и довољне количине ратног материјала.

– Заиста не морате бити геније да видите да Запад жели да примора Украјину за преговарачки сто са Русијом. Део Запада је већ одустао док руски диктатор управо то тумачи као јасан сигнал своје војне победе. Последице нам се уопште неће допасти. Нема сумње да ћемо морати да се боримо против Русије на територији НАТО ако Украјина буде изгубљена, не сутра, али свакако пре Путинове смрти. Идемо дакле ка нуклеарном сукобу – наводи Ропке.

Извор: Ало