Свет

Већ цури; Биће јаче него Чернобиљ, падаће авиони: Људима већ речено „Ако вам отпадну зуби и ослепите…“

„Селафилд“, најопасније нуклеарно место у Уједињеном Краљевству, али и у Европи, забележило је све веће цурење из огромног силоса радиоактивног отпада.

Како наводи „Гардијан“, то би могло представљати опасност за јавност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводи тај лист, грађанима је већ речено да ако осете да им се кожа љушти, крварење из носа, испадање зуба, косе и слепило, да одмах позову хитне медиционске службе.

Пукотине су се појавиле у бетонској и асфалтној површини изнад огромног језера у којем се деценијама похрањује нуклеарни муљ (тај „токсични“ резервоар познат је и као Б 30).

Забринутост због сигурности распадајуће зграде, познате и као „Магнокс силос“, изазвала је дипломатске напетости са САД, Норвешком и Ирском, које страхују да „Селафилд“ није успео да реши проблеме.

Такође, процењује се да ће се то цурење наставити до 2050. године. “Ако се тај процес убрза, то би могло имати значајне последице, а једна од њих је и загађење подземних вода“, наводи „Гардијан“.

„Селафилд“ запошљава 11.000 људи, а задатак му је складиштење и обрађивање нукленог отпада из програма наоружања и производње нуклеарне енергије. Највеће је такво постројење у Европи.

И документ из 2022, који је „Гардијан“ добио на увид, упозорава на „кумулативан ризик“ од пропуста у распону од нуклеарне сигурности до азбеста, те стандарда против пожара.

„Ризици цурења хемикалија у ‘Селафилду’ гурнути су дубоко под тепих“, изјавио је научник у стручном панелу који саветује британску владу о утицају радијације на здравље.

Такође, како преноси Јутарњи лист, у извештају ЕУ из 2001. пише да би несрећа у „Селафилду“ могла бити гора и од Чернобиља, јер „Селафилд“ садржи знатно више радиоактивног материјала од нуклеарке у Украјини.

Даље се наводи да би испуштање радиоактивног отпада у атмосферу довело до експлозија и проузроковало падове авиона.
„Несрећа на локацији могла би довести до ношења облака радиоактивних честица преко Северног мора, што би потенцијално могло бити разорно за норвешку производњу хране и дивље животиње“, забринуто је рекао један виши норвешки дипломата „Гардијану“.

Ирска влада, која је такође забринута због негативних утицаја на околину, покушала је да предузме мере против „Селафилда“ на суду УН-а 2006.

Велику претњу представља и Б 30, базен који садржи нуклеарни муљ и који се описује као једна од најопаснијих индустријских зграда у Европи.

Радници у „Селафилду“ описују га као „Прљавих 30“, а садржи радиоактиван муљ из кородираних шипки за нуклеарно гориво које су се користиле у старим електранама. Пукотине у њему погоршале су се током последњих месеци, тврди један извор.

Извор: Јутарњи лист