Свет

ЗАПАД У ПАНИЦИ: Непознати руски систем им блокира сателите

НЕДАВНИ сателитски снимци објављени на друштвеној мрежи Твитер, изгледа да откривају неидентификовани комплекс дуж обале Крима, тачније у региону Севастопоља, пренео је Обективно.бг. Овај комплекс ствара значајне сметње.

Приметно је да је обим ових активности импресиван. Сигнали сметњи су такође откривени у региону Јевпаторије, што указује на значајну снагу опреме у употреби.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сателит Сентинел-1 Европске свемирске агенције снимио је слике 24. новембра, што је чињеница која оставља стручњаке збуњеним. Мистерија лежи у дешифровању да ли слике приказују систем радио-електронског ратовања или радарски систем високог интензитета.

Чини се да је циљ ове активности јачање одбрамбених стратегија против напада дронова и поморских беспилотних летелица [УАВ] из Украјине. Може се закључити да су ови кораци претежно усмерени на јачање заштите основне инфраструктуре и објеката на полуострву.

МОЖДА РАДАРСКИ СИСТЕМ?

Немојте пребрзо закључити да откривени поремећаји указују на нови руски радарски систем. Постоји разумна вероватноћа да је то успостављен радарски систем, али је недавно уграђен у противваздушну одбрану Крима. Ова претпоставка постаје све веродостојнија када се узме у обзир да се седиште Црноморске флоте налази у Севастопољу, који је био гађан, заједно са неколико подморница и бродова руске флоте.

Два радарска система из Русије, односно Вороњеж – са својим варијацијама, Вороњеж-ДМ и Вороњеж-М – и Небо-М, имају капацитет да осујети било какве покушаје „хватања сателита“ кроз своје могућности ометања.

ВОРОЊЕЖ

Обе модификације Вороњежа могу направити необичне сметње у радијусу већем од 150 км. Системи Вороњеж-ДМ и Вороњеж-М су способни да емитују моћне електромагнетне таласе који могу да поремете или ометају оближње електронске уређаје и комуникационе системе. Сметње су узроковане радарским преносом високофреквентних радио таласа, који могу створити електромагнетна поља која ометају нормално функционисање осетљиве опреме у радијусу од 150 км.

Радарски систем Вороњеж-ДМ, на пример, ради у дециметарском опсегу таласних дужина и дизајниран је за откривање и праћење балистичких пројектила на великом домету. Његови моћни радарски снопови могу да покрију велико подручје, а у радијусу од 150 км, електромагнетни таласи које емитује радар могу ометати различите електронске уређаје, као што су радио, телевизори, па чак и неке комуникационе мреже. До сметњи долази када електромагнетни таласи радара ометају нормалан пренос и пријем сигнала од стране ових уређаја.

Слично, радарски систем Вороњеж-М, који ради у метарском опсегу таласних дужина, такође може изазвати сметње у радијусу од 150 км. Овај радарски систем се користи за откривање и праћење различитих типова циљева, укључујући авионе и балистичке ракете.

Снажни радарски сигнали које емитује Вороњеж-М могу да ометају електронске системе и уређаје у његовом домету, утичући на њихове перформансе или чак узрокујући њихов квар. Сметње су резултат радарских преноса велике снаге и електромагнетних поља које они стварају.

НЕБО-М

Други радарски систем који може да изазове сметње у радијусу већем од 150 км је радар Небо-М. Небо-М је мобилни тродимензионални радарски систем дизајниран за откривање и праћење ваздушних циљева, укључујући авионе и ракете.

Има домет од неколико стотина километара и способан је да ради у различитим временским условима. Радарски систем Небо-М познат је по својим напредним могућностима електронских противмера, које могу пореметити сателитске снимке и отежати снимање његове тачне локације.

СЛУЧАЈ УМБРА

14. септембра, BulgarianMilitary.com расветлио је сличан инцидент. SATIM Inc је оштроумно приметио необичне промене у потписима ТУ-95 и ТУ-160 САР. Компанија је користила САР слике из Умбре. Сателит Умбра налазио се изнад војне базе Енгелс-2 у Русији.

Када испитујете рефлексије сигнала, можда ћете наићи на неке чудне карактеристике које се не поклапају са уобичајеном геометријском структуром и саставом материјала авиона. То је као да покушавате да уметнете квадратни клин у округлу рупу – делови се једноставно не слажу. Ова недоследност могла би да буде знак нових и софистицираних техника камуфлаже, примењених да заштите вредне летелице од могућих удара дронова.

Ваздухопловна база Енгелс-2 игра кључну улогу у руским стратешким одбрамбеним операцијама, у којој се налази значајан део моћне националне флоте стратешких бомбардера дугог домета.

САТИМ ЈЕ ОДГОВОРИО

Један онлајн корисник поставио је питање компанији: „Да ли промене утичу на ефикасност перформанси ваших АТР алгоритама?“ Компанија је уверила да су сви ефекти камуфлаже на крајње резултате били мали. САТИМ решење обично успева да идентификује ове типове узорака. Упркос додатним рефлексијама са крила, каже САТИМ. Али кључне компоненте авиона у САР потпису то омогућавају, додао је САТИМ.

-САТИМ је приметио сличне догађаје у зимским сценаријима где су авиони прекривени снегом. Овај значајан детаљ пажљиво се интегрише у наша АИ решења, истакла је компанија.

Извор: Новости