Свет

ЗЕЛЕНСКИ ИЗДАО ХИТНО НАРЕЂЕЊЕ

Украјински председник Володимир Зеленски позвао је на бржу изградњу утврђења у кључним секторима под притиском руских снага, посебно у источној Украјини.

Зеленски је апеловао након што је обишао украјинске положаје на североистоку, једну од неколико области у којима су руске снаге недавно покушале да напредују и да поново освоје области које су украјинске трупе вратиле пре годину дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зеленски је открио да се на једном од састанака са командантима бавио утврђењима. „У свим већим секторима где је потребно појачање, требало би да дође до појачања и убрзања изградње објеката“, рекао је Зеленски у свом ноћном видео-обраћању.

„Ово наравно значи највећу пажњу на Авдејевку, Маринку и друге секторе у Доњецкој области. У области Харков то значи сектор Купијанск и линија Купијанск-Лиман“, рекао је Зеленски.

Русија је полако напредовала у покушајима да обезбеди све источне регионе Доњецка и Луганска, али је појачала нападе у неколико области. То укључује Купијанск у близини Харкова, који је Украјина поново заузела у офанзиви на североистоку пре годину дана.

Руске окупационе снаге изградиле су чврста утврђења и сопствена минска поља у областима које су држале од преласка границе у фебруару 2022.

Та одбрана је била кључни фактор у заустављању украјинске контраофанзиве, која траје од јуна. Украјинске трупе су оствариле само постепени напредак на истоку и југу.

Руске снаге су од средине октобра усмериле пажњу на девастирани град Авдејевку, познат по својој огромној коксари и позицији „врата“ ка регионалном центру Доњецка, који је под руском контролом, 20 км источно.

Портпарол војске Олександр Штупун рекао је да су украјинске снаге одбиле руске нападе на фабрику кокса.

„Постројење је под нашом контролом. Непријатељ тамо трпи знатне губитке“, рекао је Штупун за Еспресо ТВ.

Извор: ТХЕГЛОБЕАНДМАИЛ/М.С.