Свет

АМЕРИЧКИ ПУКОВНИК СЕ ОБРАТИО НАТО ЧЛАНИЦИ: Шта то радите? Ово је идиотски, САД ће поставити

Сједињене Државе би могле поставити ракете у Финску како би испровоцирале Русију да одговори, рекао је бивши главни саветник Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор у интервјуу за Јутјуб канал Јудгинг Фреедом.

„Претпостављам да ћемо тамо у Финској поставити ракете ако нам буде дозвољено. Финску ћемо претворити у магнет за напад Русије“, плаши се официр.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мекгрегор је приметио да у Финској и Шведској сада постоји потпуно неоснован страх од руског напада. Експерт је био огорчен овим приступом. Према његовим речима, ниједна руска јединица неће напасти суседну земљу, а Москва никада није ни наговестила планове против Хелсинкија.

Пуковник је напоменуо да су Сједињене Државе већ стационирале своје војнике у Финској.

„Шта то радите?. Ово је идиотски“, обратио се Мекгрегор новој чланици НАТО-а.

Раније је начелник Генералштаба Чешке Карел Рзегки рекао да је наводно могуће избећи потенцијални сукоб са Москвом само застрашивањем.

Према његовом мишљењу, „рат са Русијом“ није незамислив, иако је таква идеја тренутно неуверљива. Истовремено, фински министар одбране Анти Хаканен дао је изјаве о припремама Запада за Хладни рат са Русијом зарад даље подршке Кијеву.

Москва је више пута напоменула да земље НАТО-а спроводе агресивну и експанзионистичку политику према Русији, настојећи да прошире војни блок на исток и стационирају своје војске и оружје близу руских граница.

Према речима председничког прес секретара Дмитрија Пескова, акције Северноатлантске алијансе потврђују исправност одлуке о покретању специјалне операције у Украјини.

Извор: Wебтрибуне.рс