Свет

ДРАМА У ТЕКСАСУ: Прете отцепљењем, добили су рок до петка

Америка полако, али сигурно улази у велику уставну кризу, а епицентар сукоба је у савезној држави Тексас. Како се налази на самој граници са Мексиком и бележи велики број илегалних улазака, гувернер Тексаса поставио је жилет жицу на границу, док је Врховни суд наложио да она мора бити скинута.

Абот, иначе републиканац, се заинатио и прети сукобом са федералним снагама ако буде било потребе. Још 25 републиканских гувернера стало је уз Абота, који наглашава да верује и у њихову војну подршку Тексасу. Управо ова криза прети да преобликује Америку, моћ савезне владе и држава, али и озбиљно поремети демократу Џозефа Бајдена у изборној години.

Тачка кључања

Првествено је Врховни суд саопштио да савезна влада има овлашћење да уклони жилет жицу коју је Тексас поставио на јужној граници са Мексиком, због прилива илегалних миграната. Национална безбедност је саопштила да Тексас има рок до петка да дозволи федералним властима приступ „Еагле Пасс-у“. Али, гувернер Тексаса Грег Абот прети да ће повећати државну патролу на граници, додајући још баријера и више жилет жице.

Адвокат за имиграцију Северног Тексаса Хаим Васкез рекао је за „ЦБЦ Њуз“ да је ово незапамћени сукоб на граници.

„Никада нисмо видели хаос који сада имамо. Никада нисмо дошли до те тачке где имамо Националну гарду Тексаса, агенте из ДПС-а који у суштини блокирају улаз и преузимају власт или контролу границе. Тренутно смо у веома критичном питању јер тестирамо, заиста, суштину Сједињених Држава и да ли Врховни суд има овлашћења, да ли државе морају да се придржавају или пронађу начин да то протумаче онако како оне желе“, рекао је Васкез.

„Ако савезна влада одустане од овога, они ће у потпуности изгубити ауторитет који имају“, упозорио је адвокат.

Двадесет пет републиканских гувернера подржава став гувернера Абота. Кажу да Тексас има уставно право на самоодбрану. Гувернер Абот каже да верује да би те државе биле спремне да пошаљу трупе на границу ако буде потребно.

„Мислим да смо управо сада прешли границу покушаја да решимо проблем и сада га претварају у политичко питање“, рекао је Васкез.

Бајден вс Абот

Тексас дели границу од 1.981 километар са Мексиком. Илегална имиграција приближава се кризној тачки. Само прошлог месеца обрађено је рекордних 300.000 илегалних имиграната.

Питање миграната ће можда чак и бити одлучујуће када је реч о наредним председничким изборима. Актуелни лидер Џозеф Бајден из редова демократа приметно је либералан по том питању, док републиканци који контролишу Тексас желе оштрију борбу са мигрантима.

На потезу је сада Бајден, који усред ескалације сукоба на Блиском истоку, мора да се одлучно постави и када је реч о унутрашњој кризи. Несумњиво је, такође, да Грег Абот неће одустати од својих намера и да ће вероватно овај случај одредити исход и наредних сукоба држава са савезном влашћу.

Претње отцепљењем

Тексас је, иначе, познат и као „бунтовник“ Сједињених Држава. Неретко се из ове савезне државе помиње реч отцепљење, а последњи пут се то догодило у децембру прошле године.

Заговорници отцепљења Тексаса од Сједињених Држава тада су веровали да су на ивици да остваре кључну победу.

Тексашки националисти годинама се залажу за референдум о сецесији Тексаса, упркос чињеници да Устав САД не предвиђа да се држава отцепи. Земљасе отцепила од Мексика 1836. и провела девет година као сопствена нација пре него што је постала америчка савезна држава. Такође се отцепила од САД 1861. пре него што је поново примљена након завршетка грађанског рата 1870.

Извор: Нова

Ознаке