Свет

ЕРДОГАН ЗАЛЕДИО ЕВРОПУ: Председник Турске усред Берлина оснива партију која ће ујединити све муслимане

Ердоганова странка АКП ради на томе да оснује огранак у Немачкој. За почетак би, како преносе медији, могла да наступи на европским изборима 9. јуна. Политичари више партија у Немачкој изражавају незадовољство.

Политичари из неколико партија у Немачкој изразили су забринутост због могућег формирања огранка владајуће турске Странке правде и развоја (АКП) за предстојец́е европске изборе 9 јуна. Повод овим реакцијама је извештај недељног издања листа „Билд“ о оснивању „турско-исламистичке партије“ под називом ДАВА (Демократски савез за разноликост и покрет).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шта хоће нова странка?

„Билд“ пише да му је доступна оснивачка декларација странке, те да су изабрана четири кандидата за европске изборе. Четворица мушкарца су наводно раније радили за исламско-конзервативну владајућу партију АКП турског председника Реџепа Тајипа Ердогана или њене организације на првој линији. Лист наводи и да су двојица били чланови СПД.

„Билд“ пише да ДАВА захтева да „људи са страним коренима добију пуна права“. Ти људи често „приликом тражења станова, при конкурисању за посао, али и у многим свакодневним ситуацијама, рецимо у контакту са властима, доживљавају да нису прихваћени као пуноправни чланови европског друштва“. Странка жели да се бори против сиромаштва деце и старијих и позива на „прагматичну политику избеглица без идеологије“.

Позивајући се на оснивачку декларацију ДАВА, турска новинска агенција Анадолу јавила је да нова странка жели да буде „снажан глас за политички недовољно заступљене“, преноси немачки магазин „Шпигел“.

„Ми смо један народ“

Реагујћи на ту вест, председница немачких Социјалдемократа (СПД) Саскиа Ескен рекла је за ТВ Велт да је важно „да управо нашим суграђанима турског порекла јасно ставимо до знања да је Немачка заједно, да смо ми један народ, да нећемо дозволити да се власти приближе снаге попут тих десничарских екстремистичких мрежа које желе да депортују мигранте, али ни тенденције подела Реџепа Тајипа Ердогана не би смеле да играју неку улогу у Немачкој“.

Лидер посланичке групе СПД Ролф Мицених рекао је да „треба сачекати да се види да ли ће странка уопште постати релевантна“.

„Део дугорочне стратегије изградње паралелног света“

Председник Немачко-израелског друштва Фолкер Бек (Зелени) за телевизију Велт је рекао да турски председник Реџеп Тајип Ердоган покушава да „дезинтегрише“ људе турског порекла у Немачкој и „изгради паралелни свет“.

АКП покушава да „подели наше друштво – и ми заједно морамо да делујемо против тога“. Бек је оценио да је основање странке ДАВА у складу са традицијом стратегије која траје годинама: Ердоган и АКП годинама раде на изградњи „паралелног света“ лојалног АКП-у, на пример оснивањем школа и џамијских удружења.

„Влада ово не сме да схвати олако“

Премијер Баварске Маркус Зедер (ЦСУ) после седнице владе да је сличну изјаву: „Мислимо да је погрешно оснивати странке које остављају утисак да ће се на немачку политику утицати споља“.

Стручњак за унутрашње послове ЦДУ Кристоф де Врис рекао је за БамС да савезна влада формирање ове странке „никако не би смела да схвати олако“. Органи безбедности би морали помно да прате све активности ове странке и њене везе са турском владом, и интервенишу – уколико турска влада изврши директан утицај.

„Још једна екстремна партија у Немачкој“

Јенс Шпан (ЦДУ), заменик шефа парламентарне групе ЦДУ/ЦСУ и бивши министар здравља, на платформи Икс је написао:

„Огранак Ердоганове-АКП у Немачкој, то би била још једна екстремна партија у земљи. Нажалост, идеолошко незнање владе семафора (коалиционе владе, прим прев.) му олакшава посао: двојно држављанство за Турке који живе у Немачкој постаће фактички правило. Коначно се мора зауставити и инострано финансирање џамија. У супротном ће се повећати утицај радикалних снага!“

„Последње што нам треба“

На то је министар пољопривреде Џем Оздемир (Зелени), такође на платформи Икс одговорио:

„Где се слажемо: Ердоганов огранак који се кандидује на изборим је последња ствар која нам треба. Међутим, оно што ме чуди је да су се посебно хришћанске демократске владе више пута удварале ДИТИБ & Цо. Надам се да је коначно крај тој наивности.“

Извор: Дојче веле