Свет

ГЕНЕРАЛ ПАЛМ ДИГАО УЗБУНУ: Руси су преузели наш батаљон у Виру!

Командант Естонске дивизије и Прве пешадијске бригаде Оружаних снага Естоније, генерал-мајор Вејко Вело Палм изјавио је да „већину особља у једном од батаљона чине војници којима је руски језик матерњи“.

Генерал Палм је изјавио да је „забринут због броја војника који говоре руски језик“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводи ова „необична ситуација“ у Естонији је последица чињенице да је регрутима дозвољено да бирају место службе. Генерал се пожалио да због тога војници из источног дела државе, конкретно из Јихвија, Кохтла-Јарве и Нарве, иначе већински руских градова, преферирају да служе близу својих домова.

Стога су у једном тренутку „војници који говоре руски језик“, тачније етнички Руси, постали већина у Пешадијском батаљону Виру, делу Прве пешадијске бригаде. Овај „проблем“, према речима естонског команданта решен је „премештањем регрута у друга места“.

Потпуно је јасно да је страх генерала изазван управо због све присутнијег западног наратива о „свеобухватном сукобу рату Русије и НАТО“, приликом ког би се на удару прве нашле балтичке земље, међу којима и Естонија. Тако да није ни чудо што естонски командант своје војнике, само због њиховог руског порекла посматра као претњу и фактор који би умањио ефикасност оружаних снага ове државе.

Са друге стране, нема ништа необично у томе да војници који су пореклом Руси буду у јединицама стационираним у градовима са руском већином, а Пешадијски батаљон Виру је управо једна од таквих, будући да се седиште налази у Јихвију, где етнички Руси чине око 56 одсто становништва.

Извор: Медији