Свет

ГЕНЕРАЛ ПАЛМ ДИГАО УЗБУНУ: Руси су преузели наш батаљон у Виру!

Командант Естонске дивизије и Прве пешадијске бригаде Оружаних снага Естоније, генерал-мајор Вејко Вело Палм изјавио је да „већину особља у једном од батаљона чине војници којима је руски језик матерњи“.

Генерал Палм је изјавио да је „забринут због броја војника који говоре руски језик“.

Како наводи ова „необична ситуација“ у Естонији је последица чињенице да је регрутима дозвољено да бирају место службе. Генерал се пожалио да због тога војници из источног дела државе, конкретно из Јихвија, Кохтла-Јарве и Нарве, иначе већински руских градова, преферирају да служе близу својих домова.

Стога су у једном тренутку „војници који говоре руски језик“, тачније етнички Руси, постали већина у Пешадијском батаљону Виру, делу Прве пешадијске бригаде. Овај „проблем“, према речима естонског команданта решен је „премештањем регрута у друга места“.

Потпуно је јасно да је страх генерала изазван управо због све присутнијег западног наратива о „свеобухватном сукобу рату Русије и НАТО“, приликом ког би се на удару прве нашле балтичке земље, међу којима и Естонија. Тако да није ни чудо што естонски командант своје војнике, само због њиховог руског порекла посматра као претњу и фактор који би умањио ефикасност оружаних снага ове државе.

Са друге стране, нема ништа необично у томе да војници који су пореклом Руси буду у јединицама стационираним у градовима са руском већином, а Пешадијски батаљон Виру је управо једна од таквих, будући да се седиште налази у Јихвију, где етнички Руси чине око 56 одсто становништва.

Извор: Медији