Свет

УДАР НА БАЛТИЧКИ РЕГИОН! ЗАПАД У ПАНИЦИ: Оборен НАТО ГПС систем у Пољској

Амерички Институт за проучавање рата (ИСW) је 18. јануара 2024 известио о великим поремећајима у ГПС и комуникационим системима у балтичком региону.

Недавни распрострањени прекиди ГПС забележени у Пољској и балтичком региону, подстичу спекулације о потенцијалној експлоатацији руских система за електронско ратовање у овим регионима.

Пољска публикација Радио Зет цитирала је податке са wеб-сајта ГПСЈАМ за ометање ГПС од 16. јануара који су показали невиђене нивое ГПС сметњи у северној и источној Пољској, укључујући Варшаву и све до Лођа.

Подаци ГПСЈАМ такође показују сличне високе нивое ГПС сметњи у јужном Балтичком мору, северозападној и централној Пољској, између 25. и 27. децембра 2023. и 10. јануара 2024. године.

Пољски медији сугеришу да су прекиди ГПС у децембру 2023. могли бити узроковани или неким војним вежбама НАТО у балтичком региону, или би могли бити повезани са недавним руским тестовима електронског ратовања у Калињинградској области, о чему смо већ известили.

Потпуковник шведских оружаних снага и наставник на Војној академији, Јоаким Паасикиви, 6. јануара је изјавио како верује да су недавне ГПС сметње резултат такозваног „хибридног ратовања

Русије“ и напоменуо да је Русија и раније ометала ГПС сигнале у северној Европи како би заштитила своје војне активности у региону Мурманск или отежавала вежбе НАТО.

Руски медији пренели су да од средине децембра 2023. године војници руске Балтичке флоте тренирају коришћење система за електронско ратовање РБ-301Б Борисоглебск-2 у Калињинградској области, што неки извори и приписују наведеним прекидима у комуникацијама.

„ОМЕТАЧ“ БОРИСОГЛЕБСК-2

Наиме, РБ-301Б Борисоглебск-2 је аутоматизовани систем за радио-електронско ратовање. Дизајниран је за ометање сателитских комуникационих система и радио навигационих система у КХ и ВХФ опсегу.

Борисоглебск-2 чине контролни центар Р-300КМВ и појединачна возила са различитом електронском опремом: Р-378БМВ, Р-330БМВ, Р-934 БМВ и Р-325УМВ. Према доступним подацима, комплетан систем обухвата девет посебних уређаја са различитим комплетима опреме.

Сва средства система постављена су на самоходну шасију вишенамеснког универзалног амфибијског лаког оклопног транспортера МТ ЛБу, модификованог за уградњу нове специјалне опреме.

Ова шасија обезбеђује високу мобилност и управљивост, што омогућава да Борисоглебск-2 благовремено допре до задате зоне и одмах започне са дејсвом. Поред тога, РБ-301Б је у великој мери компатибилан за рад са осталом војном опремом.

По доласку на место рада систему је потребно око 15 минута да се сва опрема распореди и припреми за дејство. Сви елементи система захтевају одговарајуће напајање, за шта „Борисоглебск-2” користи неколико дизел генератора.

Но, постоји и могућност напајања из цивилне или индустријске инфраструктуре уколико постоји у близини задатог положаја.

ПРОБЛЕМ НИЈЕ РАЗРЕШЕН

У овом тренутку, ИСW не може независно да потврди узрок сметњи ГПС, али сугерише да би руске могућности за електронско ратовање у Калињинградској области могле значајно да утичу на Пољску и балтички регион.

Извор: Медији