Свет

ГОРИ БРИТАНСКИ БРОД: Хути погодили танкер на Црвеном мору (ФОТО/ВИДЕО)

Јеменски побуњеници Хути кажу да су извели напад на оно што су назвали „британски танкер за нафту“ у Аденском заливу — усред све већег страха да би рат Израела против Хамаса након напада 7. октобра могао да заузме већи део Блиског истока.

Јахја Саре, званични портпарол јеменских оружаних снага, рекао је да су гађали танкер за нафту Марлин Луанда, који су означили као „британски нафтни брод“, са „бројем одговарајућих поморских пројектила“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, подаци о отпреми показују да брод лети под заставом Маршалових острва, групе пацифичких острва североисточно од Папуа Нове Гвинеје.

– Јеменске поморске снаге извеле су операцију гађања британског нафтног брода Марлин Луанда у Аденском заливу, користећи више одговарајућих поморских пројектила, удар је био директан и резултирало је паљењем посаде. Оружане снаге Јемена настављају са својим војним операцијама — спроводе блокаду израелске пловидбе у Црвеном и Арапском мору док се не постигне прекид ватре у Гази, а храна и лекови буду дозвољени опкољеном палестинском народу у Појасу Газе – рекао је портпарол на X (Твитер) платформи и додао:

– Оружане снаге Јемена потврђују да предузимају све војне процедуре у оквиру права на одбрану драгог Јемена и као потврду континуиране практичне солидарности са палестинским народом – додато је.

Стигао извештај Британске поморске морнарице

Британске поморске трговинске операције (УКМТО), капацитет Краљевске морнарице који делује у региону, рекао је:

– УКМТО је примио извештај о инциденту 60 наутичких миља југоисточно од Адена, у Јемену. ЦСО извештава да је брод погођен и да је тренутно у пламену. Њима је потребна помоћ. Надлежни су обавештени и реагују. Пловилима се саветује да транзитирају са опрезом и пријаве сваку сумњиву активност УКМТО-у – саопштила је иницијатива Краљевске морнарице која надгледа бродске путеве у Црвеном мору, Аденском заливу и Арапском мору како би подржала поморску индустрију.

Извор: Блиц