Свет

КИЈЕВ ПОНИЖЕН КАО НИКАДА ПРЕ: Руси открили шта ће урадити са украјинским бродовима на Криму!

Бродови украјинске Ратне морнарице који се још увек налазе у Севастопољу неће бити пребачени у састав Црноморске флоте, већ ће бити полати у отпад, рекао је за Спутњик извор у војним структурама Крима.

– Донета је одлука да ови бродови неће бити предати Украјини, већ ће бити исечени (у старо гвожђе). Процес демонтаже појединих бродова обустављен је због потребе да се осигура безбедност наших бродова – рекао је саговорник агенције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјинска морнарица је 2014. године, након поновног уједињења Крима са Русијом, на полуострву оставила око 20 бродова, укључујући велики десантни брод „Константин Олшански“, корвете „Тернопољ“, Луцк, командни брод „Славутич“ и др. До 2023. године ови бродови су чувани у Севастопољу.

Пре поновног уједињења Крима и Севастопоља са Русијом, украјинске поморске снаге су чиниле око 40 ратних бродова и помоћних пловила. Многи од њих, због недостатка средстава, нису обавили неопходне поправке и исечени су у старо гвожђе.

Русија је 2014. успела да неке од бродова Ратне морнарице који су остали на Криму преда Украјини. Процес је обустављен због одбијања Кијева да их прими, јер би то, према мишљењу украјинске стране, било признање да полуострво припада Русији.

Извор: Медији