Свет

ХАОС У ФРАНЦУСКОЈ: Ситуација измиче контроли, фармери пресрећу, пале, газе (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Француски фармери, који протестују због ниских откупних цена пољопривредних производа и траже смањење пореза, данас су у Нарбону, граду на југу земље, запалили седиште фонда за социјалну заштиту запослених у пољопривреди. Истовремено, француски премијер Габријел Атал изјавио је да ће влада те земље одустати од планова за смањење пореских олакшица на дизел гориво за пољопривредну употребу.

Зграда „Митиалите Сосијал Агрикол“ (Мутуалите Социале Агрицоле – МСА) од 300 квадратних метара била је празна када је запаљена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ватра је брзо стављена под контролу уз помоћ 25 ватрогасаца, али је зграда претрпела велика оштећења, преноси БМФ ТВ.

„Не могу да схватим. Веома ми је жао због овога што су урадили“, рекла је Софи Бонери, председница локалног огранка МСА.

Бонери је додала да је ова организација била прва која је финансијски помогла фармерима након недавне суше и обезбедила им додатну помоћ.

Председница јужног региона Окситанија Карол Делга позвала је на смирење и уздржавање од насиља.
„Порука коју носе наши пољопривредници је легитимна, овим не сме бити ослабљена“, рекла је она. Очекује се да ће француски премијер Габријел Атал током дана саопштити нове мере за помоћ пољопривредницима.

Пољопривредници су претходно блокирали један од главних ауто-путева који повезује Париз са северним градом Лилом, државама Бенелукса и Великом Британијом, због чега су настале километарске гужве, што су први проблеми у саобраћају које су изазвали најновији протести у главном граду Француске.

Атал: Француска влада неће смањити порексе олакшице за дизел гориво за фармере

Француска влада ће одустати од планова за смањење пореских олакшица на дизел гориво за пољопривредну употребу, изјавио је данас француски премијер Габријел Атал, покушавајући да умири пољопривреднике који протестују и прете да ће блокирати кључне улазне тачке у престоницу.
Говорећи на фарми, Атал је такође, рекао да ће његова влада „ставити пољопривреду изнад свега осталог“, пренео је Ројтерс.

Француски пољопривредници блокирали су данас један од главних ауто-путева који повезује Париз са северним градом Лилом и Белгијом, а спремали су се да блокирају и друге ауто-путеве ка Паризу како би појачали притисак на Аталову владу коју оптужују да није учинила довољно да им помогне.

Лидер највећег синдиката француских пољопривредника: Протест се наставља

Лидер највећег француског синдиката пољопривредника ФНСЕА позива је све чланове да наставе протест, иако је раније данас француска Влада саопштила да ће одустати од планова за смањење пореских олакшица на дизел гориво за пољопривредну употребу

„Одлучили смо да наставимо са нашим покретом“, рекао је лидер ФНСЕА Арно Русо за француску телевизију ТФ1, пренео је Ројтерс.

Извор: Танјуг