Русија

РУСИЈА ЧУВА КЕЦА У РУКАВУ ЗА ПОБЕДУ У УКРАЈИНИ?

Петар Војиновић, уредник портала Tango Six и Милош Тишма, председник Истраживачког центра за одбрану и безбедност навели су да постоје готово подједнаки губици и са руске и са украјинске стране кад је топовско оружје у питању.

Непознавање циљева руске војске у руско-украјинском рату је ствар која највише забрињава западне силе, истакао је Тишма у јутарњем програму Курир телевизије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Све више чујемо да се плаше инвазије на Молдавију и Грузију. Од почетка имамо опште циљеве Русије која говори о денацификацији и демилитаризацији, али ми и даље не знамо шта је њихов главни циљ. Имамо константне провокације код нас у региону тако да један сукоб увек покреће други сукоб – рекао је председник Истраживачког центра за одбрану и безбедност.

Стручњак за безбедност навео је да војно Србија не треба да се осећа угрожено и да јој је за сада план да не улази у економски рат.

– Ми смо рупа у НАТО кишобрану на западном Балкану, али они нама за сада не представљају претњу јер смо ми ипак у Партнерству за мир. У овом тренутку ми само избегавамо економски рат – рекао је Тишма.

Осврнуо се на долазак америчког председника Џозефа Бајдена у Европу и НАТО самит, односно најаву Москве да ће гас убудуће наплаћивати у рубљама, а наводи да је то на неки начин ескивирање тих санкција које им је запад увео.

– Нормално је да уводе санкције које њих најмање боле. Између две ватре у којој се ми налазимо успешно избегавамо претње – каже Милош Тишма који наводи да је позитивна ствар што се наша земља не налази ни на једној листи као непријатељ.

Војиновић је констатовао да постоје готово подједнаки губици тенковске одбране и са руске и са украјинске стране.

– У ранијим ратовима се знало који су циљеви, а сада се не зна. Они који су анализирали руску војску су пре овога имали ту позитивну мистификацију да је та војска веома способна или су рачунали на то да ће народ и режим да се преда. То се није догодило и тај утисак способности, односно неспособности остаје. Америчке снаге су улетеле у државу која није ни знала да су ту и убиле свог највећег непријатеља Бин Ладена. Тако се свргава непријатељ, а овај конфликт је апсолутно неупоредив са било којим другим сукобима – навео је Војиновић.

Додао је да Русе губици далеко мање „боле“ него Украјинце.

– Кажу да је Русија сада изгубила од 7 до 10 одсто својих тенкова. А и Украјинци су изгубили исто толико одсто својих тенкова што је за њих далеко већи губитак. Мислим да су у неким сегментима били успешни у контексту своје одбране, дакле не ових противофанзива – каже Војиновић.

Водитељка Оља Лазаревић желела је да зна колика је опасност од сајбер напада од стране Руса, а Тишма је истакао да је управо то оно што највише брине политику Америке.

– Сматра се да је руски кец у рукаву сајбер напад. Бајден је издао наредбу да се сви концентришу на сајбер одбрану и не само у државном, већ и у приватном сектору. Прошле године смо имали да је један цео нафтовод искључен потпуно у Америци и да није функционисао данима. Иза тога је био сајбер напад – рекао је стручњак.

Тишма сматра да запад сада стрепи од једне друге ствари.

– Сећају се шта су радили 2006. године у Ирану кад је у систем за производњу нуклеарног оружја убачен вирус који је откривен тек 2010. године. Сада имају активно скенирање својих мрежа. Имају велики страх од тога зашто је изостао сајбер напад. То сајбер ратовање је ствар која се још није догодила, а да ли ће се десити или не остаје нам да видимо – рекао је Тишма.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс