Русија

Медији преносе: ПУТИН НАПУШТА РУСИЈУ?

Руски председник Владимир Путин намерава да присуствује самиту Г20 који се у новембру ове године одржава на Балију, казала је руска амбасадорка у Индонезији.

Ово је прва званична најава Путиновог напуштања Русије од почетка војног сукоба у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

САД и западне земље разматрају да ли Русија треба да остане чланица групе 20 најмоћнијих економија на свету, сазнаје Ројтерс.

Ипак, пошто свака чланица групе има право да на такву одлуку уложи вето, неке земље можда неће учествовати на самиту.

Руска амбасадорка у Индонезији, која тренутно председава Г20, рекла је да Путин планира да дође на Бали у новембру.

– Зависиће од много ствари, укључујући и пандемију ковида 19. За сада – намерава да присуствује – рекла је Људмила Воробјева. Истакла да је да искључивање Русије из Г20 „неће помоћи решавању економских проблема, већ ће бити отежано“.

Воробјева је апеловала на Индонезију да не попусти под притиском западних земаља. Индонежанско министарство спољних послова није одговорило на захтев за коментар.

„Надамо се да влада Индонезије неће попустити под ужасним притиском Запада који је примењен и на друге земље“.

Подсетимо, Пољска је сугерисала америчким трговинским представницима да они замене руске представнике у Г20. Немачки канцелар Олаф Шолц каже да ће о томе одлучивати земље чланице, али да то питање сада није приоритетно.

Изузетно важна тачка на источном делу фронта у руским рукама – Ало.рс

– Када је реч Светској трговинској организацији или Г20, о томе се мора разговарати, не може се одлучивати појединачно. Прилично је јасно да смо сада заузети другим стварима, хитно нам је потребно примирје“.

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен, на питање да ли ће Бајденова администрација покренути питање избацивања Русије из Г20, одговорио је да Русија не може наставити као и до сада, када је реч о међународним институцијама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо