Свет

ГОРИ ЊУЈОРК: Лавров загрмео на седници СБ УН, Запад у неверици

Запад с манијакалном упорношћу подстиче Украјину да настави војни сукоб, упозорио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на седници Савета безбедности Уједињених нација у Њујорку, која је сазвана поводом украјинског напада на Доњецк.

– Реалност је таква да, без обзира на потпуну пропаст Оружаних снага Украјине на бојном пољу, западни покровитељи кијевског режима настављају да га подстичу с манијакалном упорношћу да настави бесмислени војни сукоб – констатовао је руски министар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи о подршци коју Запад пружа Украјини, Лавров је упозорио на то да Кијев део западног оружја продаје на црном тржишту, те да је тешко и замислити да за то не знају у западним престоницама.

Према његовим речима, већина експерата разуме да мирно решење ситуације у Украјини омета подршка Запада кијевском режиму, који је „у агонији“.

– Данас је огромној већини независних експерата потпуно очигледно да је кључни фактор који спречава трагање за путевима мирног решавања украјинске кризе то што Запад наставља да подржава кијевски режим без обзира на очигледну агонију и неспособност да постигне задатке који су му диктирани – да нанесе стратешки пораз Русији или, како су почели да говоре у последње време – макар да ослабе моју земљу – рекао је Лавров.

Лавров је подсетио да Русија није започела специјалну војну операцију против Украјине и братског украјинског народа, већ против дрског злочиначког режима у Кијеву.

– Русија је у фебруару 2022. године покренула специјалну војну операцију не против Украјине и не против украјинског народа, са којим и даље имамо братске везе. Није случајно да је после 2014. скоро 7 милиона Украјинаца спас нашло на руској територији. Били смо принуђени да покренемо војну операцију против злочиначког режима који је претерао из осећања своје некажњивости, који није желео, упркос нашим бројним, вишегодишњим напорима, да одустане од рата против сопствених грађана на југу и југоистоку Украјине и политике потпуне дискриминације руско говорећих Украјинаца, који су и даље већина у овој земљи – објаснио је Лавров.

Америчка подршка Кијеву подсећа на бизнис пројекат

Позиционирање америчке помоћи Украјини подсећа на финансирање уносног бизнис пројекта, а не борбених дејстава, оценио је Лавров.

– Господин (Ентони) Блинкен, амерички државни секретар, скреће пажњу на то да настављање помоћи Украјини представља гаранцију за стварање нових радних места у САД. Буквално је реч о финансирању – не рата који је однео хиљаде живота у Украјини, него о некаквом профитабилном бизнис пројекту – упозорио је Лавров.

Он је подсетио на то да је упечатљив пример предузетничке делатности САД у Украјини то што су структуре бизнисмена Џорџа Сороша добиле тло са црницом за одлагање хемијског отпада западне индустрије.

– Већина великих украјинских фабрика и компанија, укључујући оне које производе литијум, продато је истим тим Американцима. Плодно тло им је дато под неограничени закуп, како код нас кажу, за џабе – додао је Лавров.

Кијев продаје део западног оружја на црном тржишту

Руски министар је истакао да Кијев препродаје део западног оружја на црном тржишту и тешко је замислити да западне престонице не знају за то.

– У настојању да што више профитирају од сукоба (у Украјини), надлежни у Кијеву једноставно препродају на црном тржишту део наоружања које испоручује Запад – рекао је министар.

Он је приметио да се „на даркнету може пронаћи довољно таквих реклама“.

– Тешко је замислити да се то дешава без знања и учешћа западних бизнисмена, јер, како се каже, рука руку мије – додао је руски министар.

Шеф руске дипломатије је пожелео успех онима који су из САД отпутовали у Украјину како би контролисали коришћење испорученог наоружања.

– Сада су амерички контролори, како сам схватио, отпутовали у Кијев да погледају на лицу места како стоје ствари. Желимо им успех – рекао је Лавров.

О наводним нападима Русије на западне земље

Руски министар је, такође, додао да су оптужбе Запада да Русија, наводно, планира да нападне друге земље – измишљотина чији је циљ да се другим државама измами новац за помоћ Кијеву.

– Лукава теза Запада се своди на то да ће се рат завршити уколико Русија престане да ратује, а уколико то учини Украјина – онда ће нестати сама Украјина. У највшим ешалонима САД су дошли чак до тога како ће Русија одмах након тога напасти балтичке земље, Пољску, Финску – шта све неће измислити у нади да ће измамити новац од Конгреса САД и европских парламената, убеђујући их да је неопходно и даље помагати Украјини на штету својих грађана, до последњег долара и евра – закључио је Лавров.

О завршетку сукоба

Лавров је навео да ако Украјина буде престала да се бори, стотине хиљада њених грађана неће морати да гину за западне геополитичке интересе и такозване „демократске вредности“.

– Шта би се десило да Украјина престане да се бори? Своје животе сигурно ће сачувати стотине хиљада оних које кијевске власти данас покушавају да ухвате као стоку на улицама, у кафићима, црквама и као топовско месо баце да гину за западне геополитичке интересе и, као се каже, за ‘демократске вредности – оценио је он.

Лавров је нагласио да интереси украјинског народа у сукобу са Русијом „нити су били нити постоје“, већ постоје само „интереси Англосаксонаца, њихових послушника и злочиначке, труле кијевске елите, која је повезана са Западом обостраном одговорношћу и која се боји да не буде почишћена дан по завршетку рата“.

Лавров је приметио да већина Украјинаца почиње да схвата „ко је њихов прави непријатељ и ко их већ дуги низ година заварава, плаши Русијом, шири лажи о нашој земљи и поништава нашу заједничку историју“. Он је прецизирао да су „промене у свести Украјинаца јасно видљиве, на пример, на друштвеним мрежама“.

– Упркос најстрожој цензури, пробија се истина о томе како се живи на Криму и на другим територијама које су се недавно ујединиле са Русијом. Насупрот предвиђањима кијевских пропагандиста, Руси и Украјинци и друге националности живе тамо у миру и слози. Нова власт решава проблеме људи, побољшава њихове животе, развија инфраструктуру и не размишља о томе како да напуни сопствене џепове – додао је он, напомињући да Запад и кијевски режим покушавају да сакрију ову за њих незгодну истину.

Према његовим речима, такозвана формула мира Зеленског и друге сличне формуле не воде никуда и што пре САД и ЕУ то схвате, то боље за њих.

– Тужно је што Секретаријат УН ризикује своју репутацију учествујући у апсолутно надреалном тзв. Копенхагенском формату. Све ове формуле су пут који не води никуда и, што пре то схвате Вашингтон, Лондон, Париз и Брисел, биће боље и за Украјину и за Запад – констатовао је Лавров.

Лавров је нагласио да је Русија спремна за преговоре о Украјини, али не и о томе како да се актуелни лидери Кијева задрже на власти.

– Да вас подсетим да никада нисмо одбијали… и увек смо били спремни за преговоре. Преговоре не о томе како задржати лидере кијевског режима на власти и повлађивати њиховим фантазијама, већ како превазићи наслеђа разорне десетогодишње пљачке земље и насиља над њеним народом – закључио је министар.

Извор: Медији