Свет

РУСИ ИМАЈУ ЛИСТУ: Око за око…

Ако западне земље заплене руску имовину, Русија би могла да узврати запленом најмање 288 милијарди долара западне имовине.

А то укључује и 223 милијарде долара имовине чланица Европске уније, објавила је руска државна новинска агенција РИА.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након што је руски председник Владимир Путин у фебруару 2022. послао оружане снаге у Украјину, САД и њихове савезнице забраниле су трансакције с руском централном банком и министарством финансија и замрзнули око 300 милијарди долара руске имовине.

Амерички и британски званичници сада предлажу да се замрзнута имовина заплени и употреби за обнову ратом погођене Украјине и надају да ће челници групе Г7 на састанку крајем фебруара прихватити тај предлог, сазнао је Ројтерс крајем децембра у разговору с три извора.

Русија је оптужила Вашингтон да покушава тактиком присиле да исходи подршку европских земаља за тај предлог. Москва је поручила да има попис америчке, европске и друге имовине и да би могла да узврати истом мером.

У извештају објављеном у недељу руска новинска агенција РИА цитира податке према којима је вредност улагања ЕУ, чланица Г7, Аустралије и Швајцарске у руску економију на крају 2022. износила укупно 288 милијарди долара.

Вредност улагања земаља ЕУ износила је на крају 2022. године 223,3 милијарде долара, а готово половину тог износа, односно 98,3 милијарде долара, службено отпада на Кипар. Због повољних прописа рачуне су на Кипру отварали бројни странци, укључујући и руске држављане.

Следи Холандија с 50,1 милијарду долара улагања и Немачка са 17,3 милијарде.

РИА међу пет највећих европских инвеститора у руску економију наводи и Француску с имовином и улагањима укупне вредности 16,6 милијарди долара и Италију с 12,9 милијарди долара.

Међу земљама Г7 агенција у групи водећих улагача наводи Британију с 18,9 милијарди долара имовине у Русији, према подацима с краја 2021. године.

Вредност америчких улагања у Русију износила је на крају 2022. године 9,6 милијарди долара, јапанских 4,6 милијарди, а канадских 2,9 милијарди долара.

Швајцарска и Норвешка обично усвајају антируске мере, напомиње РИА, додајући да је на крају 2022. вредност њихове имовине износила 28,5 милијарди, односно 683 милиона долара.

Ројтерс напомиње да није могао независно да провери податке које наводи руска агенција, преноси Пословни дневник.

Извор: Пословни дневник

Ознаке