Свет

КИНЕЗИ ОТКРИЛИ СУДБИНУ УКРАЈИНЕ: Кијев престаје да постоји, ово ће бити нова престоница

У Кијеву се шушка да ће украјински председник Владимир Зеленски отпустити шефа својих оружаних снага генерала Валерија Залужног.

Зеленски и Залужни су већ неко време у сукобу, а изговор за отпуштање Залужног ће вероватно бити губици у и око Авдејевке, која је украјинско војно упориште северно од Доњецка. Прича се да ће Кирило Буданов, шеф војне обавештајне службе, заменити Залужног, пише „Ејжа тајмс“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зеленском су, наводи портал, потребни лојални људи јер његова ситуација постаје све несигурнија. Његови европски и амерички савезници, који и даље поручују да га подржавају – мада помоћ не шаљу, свесни су да Украјина не може да издржи руски војни притисак.

Због тога се последњих месеци све чешће и гласније појављују приче да ће Украјина изгубити и да ће украјинска влада можда морати да евакуише Кијев.

Основа ове „нове политике“ је стављање Буданова под контролу и пресељење главног града Украјине у Лавов, наводи „Ејжа тајмс“.

„Последњих месеци појавила се нова стратегија према Украјини. Ако се правилно тумачи, састављена је да се носи са новом реалношћу – Украјина ће изгубити рат, а њена влада ће можда морати да се евакуише из Кијева“, наводи портал.

Како је нагласио руски председник Владимир Путин, Москва не жели да украјински сукоб узме маха, већ да га оконча. Истовремено, западне земље стално говоре о потреби да се борба настави, повећају залихе наоружања и обучавају украјинске војнике на својим територијама.

Извор: Медији