Свет

ПОЧИЊЕ РАТ РУСИЈЕ И НАТО: Ратни бродови кренули према Европи

НАТО је послао прве бродове из Северне Америке у Европу на највец́е војне вежбе у последњих неколико деценија, пише немачка агенција дпа.

Према Федералној команди за Европу, амерички амфибијски јуришни брод Гунстон Халл напустио је данас своју луку у Норфолку у Вирџинији како би започео своје путовање у Европу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Канадска фрегата ће такође ускоро испловити из Халифакса за Европу. Око 90.000 војника учествоваће у великој војној вежби под називом Стеадфаст Дефендер, која ће трајати до краја маја. Команда алијансе у белгијском граду Монсу саопштила је да ће прва велика вежба почети 11. фебруара.

Они ће се припремати за сценарио руског напада

– Савез ће показати своју способност да ојача евроатлантски простор трансатлантским транспортом трупа из Северне Америке – рекао је у среду командант Савезничких снага у Европи Кристофер Каволи.

Према информацијама које је добила агенција дпа, сценарио за војну вежбу биће руски напад на савезничку територију, што би потпадало под члан 5 Северноатлантског уговора, према којем се напад на једну чланицу Алијансе сматра напад на све чланове.

Највеће НАТО вежбе од краја Хладног рата одржане су 2018. године, углавном у Норвешкој, а у њима је учествовало око 51.000 војника. Последњи маневри савеза који су били већи од живота који се очекују ове године организовани су пре распада Совјетског Савеза 1991. године.

Извор: Информер