Свет

МАЂАРСКОЈ СТИГЛЕ СТРАШНЕ ВЕСТИ: „Базуком“ на Орбана!

ЕУ ће саботирати мађарску економију, ако Орбан блокира помоћ Украјини.

Европска унија планира да саботира мађарску економију, ако Будимпешта блокира нову испоруку финансијске помоћи Украјини на самиту лидера ЕУ ове недеље, преноси Фајненшел тајмс позивајући се на поверљиви план који је израдио Брисел.

У документу који су саставили званичници ЕУ, а за који Фајненшал тајмс наводи да је имао увид, Брисел је представио стратегију којом планира да експлицитно циља економске слабости Мађарске, доведе у опасност њену валуту форинту и изазове колапс поверења инвеститора у покушају да нанесе штету радним местима и привредном расту Мађарске, ако Будимпешта не одустане од вета на помоћ ЕУ Украјини.

Мађарски премијер Виктор Орбан обећао је да ће на ванредном самиту лидера ЕУ у четвртак блокирати коришћење буџета ЕУ како би се обезбедила финансијска помоћ Украјини од 50 милијарди евра.

Уколико не одустане од својих намера, додаје се у документу Брисела, други лидери ЕУ требало би да јавно обећају да ће Будимпешти трајно укинути сва финансијска средства ЕУ, са намером да „застраше тржишта“, изазивајући пад форинте и пораст трошкова у задуживању у форинтама.

„Ово је Европа која говори Виктору Орбану ‘доста је било: време је да се стане у ред. Можда имате пиштољ, али ми имамо базуку“, рекао је директор за Европу консултантске куће „Еурасиа Гроуп“ Муџтаба Рахман.

У документу се наводи да би у случају да не буде постигнут договор на самиту 1. фебруара, други шефови држава и влада јавно изјавили да, у светлу, како се наводи, „неконструктивног понашања мађарског премијера“, не могу да замисле да би Будимпешти била обезбеђена средства ЕУ.

Како се додаје, без таквог финансирања, „финансијска тржишта и европске и међународне компаније могли би да буду мање заинтересовани за улагања у Мађарску“.

Таква казна би, напомиње се, могла брзо да изазове даље повећање трошкова финансирања јавног дефицита и пад мађарске валуте.

У документу, за који ФТ наводи да је израдио званичник у Савету ЕУ, чије име није објављено, излажу се економске рањивости Мађарске, укључујући „веома висок јавни дефицит“, „веома високу инфлацију“, слабу валуту и ​​највиши ниво отплате дуга у ЕУ сразмерно бруто домаћем производу.

Наводи се да радна места и привредни раст у великој мери зависе од страних финансија које су засноване на високим нивоима финансирања ЕУ.

Многе земље подржале су план Брисела, рекло је троје неименованих дипломата ЕУ за ФТ.

Мађарски министар за ЕУ Јанош Бока навео је за ФТ да Будимпешта није упозната са финансијском претњом ЕУ и поручио да његова земља не подлеже притисцима.

„Мађарска не прави везу између подршке Украјини и приступа фондовима ЕУ и одбацује да друге стране то раде“, рекао је он и додао да ће Мађарска наставити да конструктивно учествује у преговорима.

Бока је навео да је Будимпешта у суботу послала нови предлог Бриселу, који подразумева да је Мађарска отворена да се користи буџет ЕУ како би се обезбедио пакет за Украјину и да се изда заједнички дуг за финансирање тог пакета, ако би се додале напомене којима се Будимпешти даје прилика да се касније предомисли.

Он је додао да Будимпешта жели да „истражи могућност конструктивнијег и европског решења“ и да је предложила да би могла да подржи план од 50 милијарди евра помоћи Украјини, ако би добила могућност улагања вета на годишњем нивоу на исплате.

Како наводи ФТ, друге земље ЕУ већ су одбиле овај предлог јер страхују да би Орбан покушавао да блокира помоћ Украјини сваке године и да би извукао додатне уступке.

Један од дипломата оценио је да „нема шансе“ да Орбан добије вето на финансирање.

„Мађарска неће подлећи уценама“

Мађарска влада неће подлећи уценама, изјавио је данас мађарски министар за за европске послове Јанош Бока коментаришући наводе Фајненшел тајмса да ЕУ планира да саботира мађарску економију и ускрати финансирање Будимпешти, ако се на самиту лидера Уније 1. фебруара не усвоји одлука о финансијској помоћи Украјини.

Бока је на Фејсбуку навео да овакви извештаји „подржавају тврдњу мађарске владе да Брисел користи приступ финансирању за вршење политичког притиска“.

Он је истакао да Будимпешта не повезује подршку Украјини са приступом фондовима ЕУ и одбацује могућност да други то учине, преноси мађарски МТИ.

„Мађарска је била конструктиван учесник у преговорима и неће попустити пред уценама“, поручио је Бока.

Главни политички саветник мађарског премијера Виктора Орбана, Балаж Орбан додао је да је Мађарска отворена за коришћење буџета Европске уније за предложени пакет помоћи Украјини од 50 милијарди евра.

Извор: Танјуг