Свет

МАСОВАН НАПАД ИСКАНДЕРИМА НА УКРАЈИНУ: Руси уништавају све пред собом

Русија је извела нападе дроновима и пројектилима на цивилну и критичну инфраструктуру широм Украјине, саопштиле су у недељу кијевске ваздухопловне снаге.

Ројтерс преноси да прелиминарне информације не показују никакве жртве у нападима. Русија и Украјина појачале су своје ваздушне нападе на територију једне друге последњих месеци, циљајући критичну војну, енергетску и транспортну инфраструктуру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ваздухопловство је у апликацији за размену порука Телеграм саопштило да је Русија напала централну Полтавску област са две балистичке ракете испаљене из балистичког ракетног система Искандер и три ракете земља-ваздух изнад Доњецке области на истоку.

Филип Пронин, гувернер Полтавске области, написао је на Телеграму да је напад погодио индустријску локацију у граду Кременчуку, изазвавши пожар. На сликама објављеним на друштвеним мрежама види се како се екипе хитне помоћи боре са пожаром.

Даље југоисточно у региону Запорожја, гувернер Јуриј Малашко рекао је да је инфраструктурна локација погођена у нападу дроном. Екипе Хитне помоћи су биле на лицу места, рекао је Малашко, али није навео детаље о штети или жртвама.

Украјински системи противваздушне одбране уништили су током ноћи четири од осам дронова које је лансирала Русија, саопштиле су ваздухопловне снаге.

Ројтерс није могао независно да провери извештаје. Није било коментара из Русије, преноси Блиц.

Руске снаге су током ноћи напале осам заједница у Сумској области, изазвавши више од 24 експлозије, саопштила је регионална војна управа Суми.

Гранатирање пограничних територија и насеља Сумске области довело је под ватру заједнице Билопољска, Шалигинска, Есманска и Друзбивска, преноси Гардијан.

Руско гранатирање погодило је и заједнице Есман и Дружбив, као и насеље Билопољ које је такође било на мети артиљеријског гранатирања и БМД топа. У међувремену, заједница Шалигинск доживела је ватру из малокалибарског оружја.

Руске снаге су гађале делове области Харков током јучерашњег дана и јутрос, ранивши неколико и оштетивши објекте, рекао је Олег Синегубов, шеф регионалне државне администрације Харкова.

Једна 77-годишња жена је повређена и хоспитализована у нападу на град Вовчанск. У руском гранатирању повређен је 61-годишњи мушкарац у Козачи Лопану.

Два мушкарца, 42 и 50 година, хоспитализована су након напада на округ Купјан.

Укупно је нападнуто 20 насеља, рекао је Синегубов.

Извор: Блиц