Свет

НАКОН ФРАНЦУСКЕ У ХАРКОВУ, РУСИ НАПАЛИ И ШВЕДСКУ ВОЈСКУ: Ово се дешава

Незавидну судбину француских плаћеника који су пали под руски удар у Харкову у ноћи 31. јануара, поделили су и Швеђани. Руски дронови су успели да погоде привремену локацију странаца који су се налазили у једној од зграда.

Члан президијума Сверуске организације „Официри Русије“, ветеран специјалних снага, пуковник у пензији Тимур Сиртланов, у изјави за медије, испричао је које специјалне задатке странци могу да обављају на територији Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руска војска је у среду увече поново извршила нападе на Харков. Према локалним извештајима, стигло је до пет јуришних дронова. Такође је познато да су најмање два дрона погодила зграду фабрике чарапа, коју су украјинска војна лица користила као привремену локацију.

„Још увек је тешко писати о резултатима, али је долазак био уз благу детонацију и велики број возила хитне помоћи“, каже Сиртланов.

Ветеран специјалних снага, Сиртланов, каже да га вест о удару на шведске плаћенике уопште није изненадила.

„Некада су и Швеђани морали да упадну у невоље“, каже он. – Није изненађујуће што су, захваљујући координисаном раду харковског покрета отпора, харковских партизана и руске војне обавештајне службе, добијене координате локације привремених тачака размештања шведских плаћеника, и лансиран је ракетни и бомбашки удар од стране руских Ваздушно-космичких снага.

Познато је, да је Шведска испоручила Украјини доста војне опреме, која захтева професионалан приступ одржавању и експлоатацији. Стога је могуће, да би шведски плаћеници могли бити и инструктори и особље, за одржавање оружја које се испоручује из Шведске.

– Швеђани су је, као и други западни савезници Украјине, током целог периода специјалне операције, снабдевали борбеним возилима пешадије и тенковима – побољшаним копијама немачког леопарда.

Све ово одлично уништавају руске противоклопне вођене ракете – АТГМ, тенковске посаде, артиљерци, оператери дронова. Већ је прилично велики број шведског наоружања и опреме уништен од стране руских оружаних снага током специјалне операције.

Подсетимо, почетком јануара, једна од најбољих шведских самоходних артиљеријских јединица калибра 155 мм, Арцхер, примећена је између насеља Грушевка и Соболевка у близини града Купјанска, Харковска област. Према неким извештајима, самоходни топ „Арчер“ био је у поседу 45. артиљеријске бригаде Оружаних снага Украјине.

Истом јединицом је крајем прошле године, командовао и главнокомандујући Оружаних снага Шведске, генерал Микаел Буден. Постао је, заправо, први западни високи званичник који је био тако близу (мање од 20 километара) линији фронта.

Извор: Wебтрибуне.рс