Свет

ЗАСТРАШУЈУЋЕ ТВРДЊЕ АМЕРИЧКОГ ПУКОВНИКА: Када САД нападне Иран умешаће се Руси, Израел ће лансирати нуклеарну ракету!

Фото: Јутјб

Ако се САД, заједно са Израелом, умешају у рат са Ираном, Русија и Кина неће остати по страни, рекао је амерички пуковник у пензији Даглас Мекгрегор у интервјуу за „Јутјуб“ канал „Јудгинг Фреедом“.

Конкретно, рекао је он, Москва неће дозволити Вашингтону да уништи Иран, и обезбедиће му све што је потребно за самоодбрану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

-Ако се Иран и Израел нађу у ратном стању, а ми притекнемо у помоћ Израелу, да ли ће се Русија у ово укључити на страни Ирана?

Даглас Мекгрегор: Русија је врло јасно ставила до знања да Иран сматра веома важним стратешким партнером. Постоји споразум који се сада разматра за даље потписивање од стране Москве. Она, у ствари, стално уређује ствари тако да Русија гарантовано долази у помоћ Ирану.

Међутим, по мом мишљењу, ово је само формалност. Русија неће стајати по страни и неће нам дозволити да уништимо Иран. Они ће Ирану пружити све што му је потребно за одбрану, и стаће на страну Ирана.

Такође, и Кинези, који имају критичан интерес за приступ Персијском заливу, где добијају огромне количине хране, неће стајати по страни док ми терамо Иран да се покори или умре.

У овом другом случају, Иран ће се борити и вероватно затворити Суецки канал… о, извините, Ормушки мореуз. Можете заборавити на Суецки канал и мореуз, који се налази између Африке и Јемена. Мислим да се то зове „капија суза“. Све ово ће бити блокирано.

Знате, Кинези су већ предузели кораке да се заштите, тако што су нам онемогућили приступ одређеним ископаним минералима које сматрамо виталним за нашу националну безбедност и производњу војне опреме.

Они су забринути због дужина на које смо спремни да идемо. Морамо да се удаљимо од овога. Ово би врло брзо могло да постане регионално, а рекао бих и полуглобално.

Најозбиљнија претња је, да би Израелци могли да одговоре нуклеарним оружјем, посебно када виде да су њихови градови – Тел Авив, Хаифа и други – уништени ракетним арсеналима. Ако се то догоди, мислим да ће то имати катастрофалне последице по Израел и цео свет – много горе од онога што смо видели до сада.

Извор: Wебтрибуне.рс