Свет

НАТО АВИОНИ ИЗНАД КРИМА: Ракете лете на све стране, руска ПВО обара циљеве у ваздуху!

Према писању градоначелника, у нападу није било повређених и причињена је само мања материјална штета

Извиђачке летелице из Велике Британије, Италије и САД летеле су у близини Крима, два сата пре данашњег напада на ово полуострво, преноси ТАСС позивајући се на податке са портала „Флајт радар“.

Раније, током дана градоначелник Севастопоља Михаил Развожаев је на свом телеграм каналу објавио информацију да је ПВО дејствовала у граду. Према његовим речима, бар један циљ у ваздуху је уништен, а његови остаци пали су на празну парцелу у области Љубимовке.

„Системи ПВО су тренутну активни у Севастопољу. Према непотврђеним подацима, ваздушни циљ је оборен. Како саопштава спасилачка служба пријављено је да су остаци пали на празну парцелу у области Љубимовке“, написао је Развожаев.

Према првобитном писању градоначелника, у нападу није било повређених и није причињена никаква материјална штета. Он је такође нагласио да ПВО наставља са радом и замолио становнике да остану смирени, поштују мере сигурности и остану у склоништима. Он је додао и да су све службе послате на терен, као и да се ситуација помно прати.

У међувремену појавила се вест да је оборено шест непријатељских ракета, које су се упутиле ка Севастопољу и да је због пада њихових остатака 12 зграда оштећено, и да је у питању мања материјална штета.

Оно што је посебно привукло пажњу након читавог догађаја јесте то да су амерички авион за поморско извиђање П-8А „посејдон“ и британски извиђачки авион РЦ-135В, два сата пред напад прелетели преко Румуније дуж обале Црног мора. Нешто раније пре њих, сличном путањом кретали су се италијански „авакс“ Е-550А и америчка извиђачка беспилотна летелица РКу-4Б „глобал хок“.

Обе америчке летелице полетеле су из базе Сигонела, која се налази на Сицилији и где су стациониране летелице америчке морнарице. Британски авион се након напада упутио назад у УК, док се за италијански ваздухоплов зна да је полетео из средишњег дела Италије.

Имајући у виду да су у питању четири извиђачке летелице, нема сумње да су украјинске снаге у овом нападу имале директну подршку НАТО земаља, али да је њихова намера на сву срећу осујећена.

Истовремено, Министарство одбране Руске Федерације саопштило је да је одбијен ракетни напад украјинских снага на Криму у коме је оборено 17 ракета изнад Црног мора и три изнад Кримског полуострва.

Извор: Медији