Регион

ОРБАН У ШОКУ: Тежак ударац за Мађарску

Фото: Јутјуб

Посланици Европског парламента прикупили су довољно потписа за петицију којом се тражи да се Мађарској и Виктору Орбану укине право гласа о одлукама ЕУ.

Информацију о прикупљеним потписима објавио је представник Петри Сарвамаа, који је рекао да су овим чином корак ближе уклањању Орбана са гласања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Прикупио сам 120 имена из неколико држава чланица и посланичких група. Хвала свима који су подржали ову историјску петицију. Подршку идеји петиције треба потврдити на пленарној седници што је пре могуће, као следеће недеље, пошто ће тада Европски парламент гласати о резолуцији о Мађарској. О садржају резолуције се преговара“, рекао је представник.

Иначе, петицијом се позива председница Европског парламента Роберта Метсола да предузме кораке у складу са чланом 7. Уговора о Европској унији у односу на Мађарску.

„Покретање процеса по члану 7 означава први корак за утврђивање постојања озбиљног и упорног кршења вредности ЕУ. Након потврде таквог кршења, омогућава државама чланицама да пређу на други корак ка члану 7 Уговора који може потенцијално резултирати суспензијом одређених гласачких права Мађарске“, наводи се.

Посланици Европског парламента су истакли да је овај корак неопходан да би се заштитиле вредности Европске уније.

„Мађарска је више пута критикована због ерозије владавине права, посебно након акција Мађарске да поремети доношење одлука држава чланица на децембарском самиту. Наш главни задатак је да заштитимо европски начин живота и демократију. процедуром према члану 7 Уговора о Европској унији, послали бисмо јасну поруку Мађарској да су њени поступци неприхватљиви“, рекли су представници у Европском парламенту.

Иначе, члан 7 Уговора о Европској унији познат је и као клаузула о суспензији, која допушта могућност суспензије чланства у ЕУ ако земља озбиљно и упорно крши принципе на којима почива ЕУ.

„У складу са чланом 7. Уговора о Европској унији, на предлог једне трећине држава чланица ЕУ, Европски парламент или Европска комисија, након добијања сагласности Парламента ЕУ, могу утврдити да постоји јасна ризик од озбиљног кршења ових основних принципа и упутити државу која крши принципе на одговарајуће препоруке“, објашњава се.

Извор: Кликс