Свет

ПРОЦУРИЛО КАКО СУ СТРАДАЛИ АМЕРИЧКИ ВОЈНИЦИ: Велика грешка

Амерички званичник потврдио је за Фокс њуз да је ирански дрон који је убио три америчка војника у Јордану и ранио друге прошао поред противваздушне одбране код Торња 22, јер је, грешком замењен за амерички дрон за који се очекивало да се врати у базу у исто време.

Председник Бајден је обећао да ће предузети акцију против милитаната које подржава Иран на Блиском истоку након напада дроном на Торањ 22 у Јордану, близу границе са Сиријом, током викенда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Исламски отпор преузео одговорност за напад

Проиранска група Исламски отпор у Ираку преузела је одговорност за нападе у којима су убијена најмање три америчка војника и 34 рањена. У време напада дроном, америчке снаге су биле у Кули 22, бази стратешки лоцираној у близини јорданско-сиријске границе.

Према анализи произраелског Вашингтонског института за блискоисточну политику, Исламски отпор у Ираку заправо није само једна група, већ кровни назив који се користи за лабаву коалицију свих милиција које Иран подржава у Ираку и Сирији.

Коришћење таквог кровног термина прикрива одговорност, што отежава тачно утврђивање ко је одговоран за нападе на америчке трупе. То такође показује јединство милиција, што иначе није случај. Употреба општег израза део је „стратегије фасаде“ коју Иран и његови заступници користе од 2019. како би избегли одговорност за нападе на Американце.

Бајден најавио одговор САД на напад на америчке војнике

Амерички председник Џозеф Бајден саопштио је да ће „одговарати“ они који су криви за напад на базу САД у Јордану, на граници са Сиријом, у којем су три америчка војника погинула а најмање 34 рањена, оптуживши за тај напад дроном „радикалне милитантне групе које подржава Иран“.

– Они који су криви за напад одговараће у тренутку и на начин који ћемо ми одабрати – рекао је Бајден.

Извор: Новости